'Groter als'
nieuwe regels voor het Nederlands van nu
De Taalclub
Uitgegeven:
's-Hertogenbosch, 2008
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Samenstelling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Moderne taalkunde (837)
NUR:
Nederlandse taal en letterkunde algemeen (620)
Codes
ISBN:
978-90-868009-8-8
EAN:
9789086800988
ASW:
Overig
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
95 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Flaptekst
‘Hij is groter als ik.’
‘Ik geef hen een appel.’
‘Dat is de vrouw waarmee ik op vakantie ga.’
Fout, fout, fout. Het moet natuurlijk zijn:
‘Hij is groter dan ik’,
‘Ik geef hun een appel’ en
‘Dat is de vrouw met wie ik op vakantie ga’.

Sommige mensen wijzen anderen graag op taalfouten. Maar zijn alle taalfouten die gemaakt worden nog wel zo erg? Moeten we ze nog wel allemaal taalfouten noemen? Misschien zijn we er wel aan toe om de Nederlandse taal op een paar punten te updaten.
De Taalclub vindt in ieder geval van wel. Voor 80 problematische taalkwesties geeft de Taalclub in het boek ‘Groter als’ (verschijningsdatum 18 februari) nieuwe, eenvoudigere of duidelijkere regels. Die sluiten aan bij wat veel mensen in de dagelijkse taalpraktijk al voortdurend (‘fout’) doen.

Omdat er overal in Nederland door ieder mens taalfouten gemaakt worden is het daarom tijd voor een andere aanpak. Niet de taalgebruikers moeten veranderen maar de taalregels! Taalregels zijn niet heilig! Door taalregels te introduceren die duidelijker en beter toepasbaar zijn komt er meer overzicht en orde in de wereld van de taal.

In het boek ‘Groter als’ introduceert de Taalclub voor 80 struikelblokken in de Nederlandse taal nieuwe regels. Die nieuwe regels moeten er dus voor zorgen dat er minder taalfouten gemaakt worden. Het boek is zowel geschreven voor mensen die weinig schrijven als voor mensen die iedere dag bewust bezig zijn met taal, zoals journalisten, auteurs, reclamemakers en voorlichters. Beide schrijvers kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken op het gebied van de ingewikkelde taalregels.

De Taalclub beoogt niet álle lastige taalkwesties met dit boek op te lossen. Er blijven altijd gevallen over die zowel linksom als rechtsom voor problemen zorgen. Maar de Taalclub gelooft wel dat veel taalgebruikers blij zullen zijn met de oplossingen die in dit boek wél worden aangedragen.
De voorstellen die in dit boek staan, worden gesteund door een groot aantal mensen. Samen vormen zij de Taalclub.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen