'Het doorgestreepte blijft te lezen'
de holocaust en de kunsten in Nederland
J.L.M. Vos
Auteur:
Uitgegeven:
Assen, 2004
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
Motieven (708.5)Motieven (829.2)
NUR:
Moderne geschiedenis (1870-heden) (686)
Codes
ISBN:
90-232-4046-4
EAN:
9789023240464
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
153 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Onderzoek in opdracht van de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 uitgevoerd door het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht. - Oorspr. titel: 'Doorgestreept maar niet onleesbaar'. - Utrecht : Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur ; Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945, 2002. - Met lit. opg.
Annotatie
Onderzoek naar de impact van de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog op de kunsten in Nederland.
Flaptekst

Tot op de dag van vandaag is de holocaust een belangrijk thema in het werk van Nederlandse kunstenaars. Sommigen hebben geprobeerd hun persoonlijke ervaringen te verbeelden; anderen hebben op kunstzinnige wijze uiting gegeven aan hun opvattingen en gevoelens over de vervolging en vernietiging van de joden. Zowel deze kunstwerken zelf als de reflectie daarop raken de grens van het beeldend vermogen.


In deze beschrijvende studie inventariseert, verkent en ordent Jozef Vos kunstwerken waarin de jodenvervolging een belangijke rol speelt.


Hij besteedt daarbij aandacht aan de persoonlijke verwerking van de eigen ervaringen, maar eveneens aan de wijze waarop de holocaust in onze samenleving wordt herdacht. Bovendien laat hij zien hoe de holocaust ook in de kunsten over meerdere generaties doorwerkt.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen