1933
Philip Metcalfe
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2017
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
1933
Jaar van uitgave:
1988
Plaats van uitgave:
Sag Harbor, New York
Uitgever:
Permanent Press
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
c. 1918 - c. 1939 (945.2)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-94-600-3604-0
EAN:
9789460036040
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
462 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Vertaling van: 1933. - Sag Harbor, New York : Permanent Press, 1988. - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Amsterdam : Balans, ©1989. - Met literatuuropgave, register.
Annotatie
Vijf inwoners van Berlijn vertellen in dagboekfragmenten, brieven en memoires over de machtsovername van Hitler in 1933.
Flaptekst
Een omineus jaartal, dat in het geheugen van miljoenen staat gegrift. Het point of no return, het jaar waarin Hitler, Goering en Goebbels democratisch aan de macht komen en het Rijksdaggebouw in vlammen opgaat. Het jaar waarin Duitsland zijn aanloop begint naar de gruwelijkste massavernietigingsoorlog ooit.

Het hart van de macht, van de intrige, van de dreiging en terreur is Berlijn. Vijf mensen zijn ooggetuige van Hitlers machtsgreep, drie mannen en twee vrouwen: de Amerikaanse ambassadeur William Dodd en zijn dochter Martha, Hitlers buitenlandse perschef Putzi Hanfstaengl, de joodse societyjournaliste Bella Fromm en de eerste chef van de Gestapo, Rudolf Diels.

Even meesterlijk als meeslepend beschrijft Metcalfe hun lot. De tijd valt weg. We zijn in Berlijn, 1933, en Metcalfe neemt ons mee naar de ambassades, de vergaderingen, feesten en complotten. We zijn in de huizen, de straten, in de cafés en hotels - het smeult en brandt om ons heen. Wij weten dat alles zal uitlopen op de totale verwoesting. Maar voor de hoofdpersonen van het verhaal lijkt de complexe werkelijkheid dat ene jaar nog alle kanten op te kunnen gaan.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen