7.0
hoe ik Haïti overleefde
Jean Mentens
Auteur:
Uitgegeven:
Westmalle, 2010
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Foto's:
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
In woord en beeld - Reisbeschrijvingen (992)
NUR:
Waargebeurde verhalen (402)
Codes
ISBN:
978-94-900460-7-1
EAN:
9789490046071
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
223 pagina's
Met illustraties en foto's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Persoonlijk relaas van een Nederlandse journalist die ooggetuige was van de aardbeving die op 12 januari 2010 Haïti trof en van de hulpverlening in de maanden daarna.
Flaptekst
Een diepe grom en alles stort in...
12 januari 2010, 16u.53: een aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter treft Haïti. Officiële balans: 230.000 slachtoffers, 1,5 miljoen daklozen en 660.000 mensen op de vlucht in eigen land.
Jean Mentens zit in zijn flatje vlak naast Hotel Montana wanneer alles om hem heen instort. Een bloedstollend gegrom komt uit het diepst van de aarde. Als bij wonder is hij één van de weinige gasten die de ramp overleven. In de nacht en de dagen erna begint voor hem een apocalyptische zoektocht naar collega¿s, vrienden, water, voedsel en psychisch houvast in het compleet verwoeste Port-au-Prince, bezaaid met dode lichamen. Er is geen telefoon om zijn vrouw en kinderen te kunnen geruststellen.

Zijn diep emotionele getuigenis wisselt de auteur af met hoofdstukken over de geschiedenis, de politiek en de economische toestand van Haïti.
In de maanden na de aardbeving bezoekt hij het land opnieuw en hij houdt een dagboek bij met informatie uit de eerste hand over de inspanningen van de VN en de hulporganisaties om Haïti uit de ellende te halen.

Jean Mentens heeft dit boek speciaal geschreven voor iedereen die na de ramp van 12 januari zijn steentje voor Haïti heeft bijgedragen en die meer wil weten over het ¿hoe, wat en waarom¿ van de huidige situatie.
__________________________________________________________
Jean Mentens (°Antwerpen, 1952) was freelancecorrespondent in Rio de Janeiro voor De Morgen, Newsweek en de Nederlandse radio en tv. Later werd hij correspondent van het NOS-Journaal in Rome.
In Nederland stond hij aan de wieg van RTL-Nieuws en Hart van Nederland. Voor hij in 2006 de Volkskrant-correspondent werd voor Aruba en de Antillen, was hij hoofdredacteur van EénVandaag. Tegenwoordig woont hij met zijn vrouw en zijn zoon in Curaçao.

Literaire adressenbank
Uitgever
Delen