Alleen in Berlijn
roman
Hans Fallada
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2017
Editie:
Tiende druk naar oorspronkelijke versie
Serietitel:
Cossee century
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Jeder stirbt für sich allein
Jaar van uitgave:
1947
Plaats van uitgave:
Berlin
Uitgever:
Aufbau
Vertaald uit:
Duits
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-5936-697-8
EAN:
9789059366978
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
510 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Jeder stirbt für sich allein. - Berlin : Aufbau, 1947. - Filmeditie. - Eerder verschenen onder de titel: De Führer heeft mijn zoon vermoord. - Hilversum : Kroonder, 1965. - (Corona ; 112). - Oorspronkelijke titel: Ieder sterft in eenzaamheid. - Bussum : Krooner, 1949. - Met literatuuropgave.
Annotatie
Een Berlijns echtpaar dat het bericht krijgt dat hun zoon voor de Führer is gevallen, besluit verzet te plegen door het verspreiden van briefkaarten met teksten die het naziregime hekelen.
Flaptekst
Van Hans Fallada's meesterwerk Alleen in Berlijn is in de kelder van de oorspronkelijke uitgever een versie gevonden die op het gebied van vloeken en seks minder kuis is. Bovendien bleken in hoofdstuk zeventien enkele pagina's over Anna Quangels nazi-verleden te zijn gesneuveld in de editie die inmiddels wereldwijd is vertaald.

De toenmalige uitgeverij Aufbau had in 1947 ten doel de democratische opvoeding van het Duitse volk onder Russisch toezicht te ondersteunen. Blijkbaar moest de roman destijds meer humanistisch opbouwend zijn. Een overtuigd nazi als hoofdpersoon, dat was te veel van het goede.

Wij weten niet of Hans Fallada deze redactie van zijn roman zou hebben goedgekeurd. Hij overleed kort na de inlevering van het manuscript. Het is wel voorstelbaar dat hij met de gepubliceerde versie ingestemd zou hebben, omdat hij de cultuurpolitieke doelstelling van Aufbau onderschreef.

Deze midprice editie heeft dus een dubbel voordeel voor de lezers: een goedkope editie en, voor het eerst, de onbewerkte originele versie, zoals Fallada zijn manuscript inleverde.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Relevante links
Eigen recensies Literatuurplein
Delen