Als je weg bent
over Patricia de Martelaere
Marja Pruis
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2013
Editie:
4e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
30 november 2011
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2011
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Schrijvers; afzonderlijk (855.6)
NUR:
Biografieën literaire auteurs (321)
Codes
ISBN:
978-90-446-1821-1
EAN:
9789044618211
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
191 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met bibliogr. - 1e dr.: 2013.
Annotatie
Biografische schets van de Vlaamse filosofe en schrijfster ( 1957-2009).
Flaptekst
De Vlaamse schrijfster en filosofe Patricia de Martelaere overleed in 2009 op 51-jarige leeftijd, als een van de belangrijkste schrijvers in het Nederlandse taalgebied, en een van de minst begrepene.

Een geladen schrijfster van koele essays en hartstochtelijke romans, zoals het succesvolle Het onverwachte antwoord. Een zeer terughoudende figuur als het ging om belangstelling voor haar persoon en privéleven. Om in het mysterieuze werk en leven van Patricia de Martelaere door te dringen, neemt Marja Pruis drie rollen op zich: die van biograaf, literair criticus en journalist.

Haar diepgravende analyses van de romans en de essays van De Martelaere zijn omlijst met de verhalen van de mensen die haar gekend hebben. Pruis schrijft over de opkomst en het succes van De Martelaere als schrijfster, de verdwijning van haar echtgenoot en haar omarming van het taoïsme - daarbij altijd de link leggend met de thema's en de verhalen uit haar werk.

Marja Pruis schreef onder meer de veelgeprezen romans De vertrouweling en Atoomgeheimen en is gerenommeerd criticus voor De Groene Amsterdammer. Met De Nijhoffs of de gevolgen van een huwelijk toonde zij zich al eerder een onorthodox schrijversbiograaf. Haar meest recente werk, Kus me, straf me. Over lezen en schrijven, liefde en verraad, haalde de shortlist van de AKO Literatuurprijs.
Literaire adressenbank
Uitgever
Relevante links
Delen