Amsterdam in 1597
kroniek van een cruciaal jaar
Gabri van Tussenbroek
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2010
Editie:
2e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2009
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Plaatsen; afzonderlijk (938.1)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-204-1579-7
EAN:
9789020415797
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
351 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
1e dr.: 2009. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Kroniek van de gebeurtenissen in Amsterdam in het jaar 1597, aan het begin van de Gouden Eeuw, door een Amsterdamse boekhandelaar en uitgever.
Flaptekst
We schrijven het jaar 1597. Cornelis Claeszoon is de belangrijkste boekhandelaar en uitgever van Amsterdam. Dagelijks ziet hij de gebeurtenissen in de stad aan zich voorbijtrekken. In twintig jaar tijd heeft Amsterdam zich ontwikkeld van Hollandse handelsplaats tot wereldstad, met een verdubbeld aantal inwoners. Het begin van de Gouden Eeuw.

Claeszoon is de eerste die het verslag van de avontuurlijke reis van Willem Barentsz naar Nova Zembla in handen krijgt en uitgeeft. Hij is er getuige van hoe Amsterdam aan een enorme stadsbrand ontsnapt en ziet hoe de schepen van de eerste expeditie naar Oost-Indiƫ behouden terugkeren.

1597 is ook het jaar waarin de republiek door de militaire successen van Maurits voor het eerst een gesloten gebied wordt en Pieter Bast zijn beroemde vogelvluchtkaart van de stad publiceert. 1597 is het sleuteljaar waarin Amsterdam de wereld, en de wereld Amsterdam leert kennen.

Historicus Gabri van Tussenbroek weet door grondige research nauwgezet in te zoomen op een belangrijke, onderbelichte periode in de Nederlandse geschiedenis. Aan de hand van de historische figuur Cornelis Claeszoon volgen we de maanden van het jaar, met als resultaat meeslepende, verhalende geschiedschrijving in optima forma.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire Prijzen
Relevante links
Delen