Amsterdam
Renske Cohen Tervaert
Uitgegeven:
Amsterdam, 2011
Serietitel:
Napoleon in Nederland 1811-2011
Serienummer:
no. 1
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Medewerking:
Redactie:
Indeling
Medium:
Boek
SISO:
Plaatsen; afzonderlijk (938.1)
Codes
ISBN:
-
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
28 cm
Omvang:
58 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
ISSN 2211-2693
Met lit. opg.
Annotatie
Van het thematijdschrift Napoleon in Nederland 1811-2011 zijn in 2011 zes nummers verschenen met artikelen over de rondreis van Napoleon in september en oktober 1811 door Nederland, dat in 1810 was ingelijfd bij het Franse keizerrijk: Amsterdam (nr. 1), Noord-Holland (nr. 2), Utrecht & Zuid-Holland (nr. 3), Zeeland & Brabant (nr.4), Overijssel en Gelderland (nr. 5) en Den Haag & Rotterdam (nr. 6).
Flaptekst
Nummer 1 is geheel aan Amsterdam gewijd. Napoleon verbleef twee weken in de hoofdstad, hij logeerde met Marie Louise in het Paleis op de Dam.

Hierin onder andere:
Een beschrijving van de stad Amsterdam in 1811. Een beschrijving van de Blijde intocht van Napoleon en Marie Louise. Ze kwamen de stad in via de Middenweg en de Linnaeusstraat en gingen via de Muiderpoort, Plantage Middenlaan, de Muiderstraat, de Nieuwe Amstelstraat, de Reguliersbreestraat en de Kalverstraat naar de Dam, die tot Place Napoleon was omgedoopt.

De publieke opinie en Napoleon. Hoe dacht men in 1811 over de man die vanaf 1810 ook Keizer van Nederland was? Hoe schreef de pers over Napoleon? Hoe zag de gewone man hem?

De historie van een groot(s) schilderij. Op 15 augustus 1813, de verjaardag van Napoleon, werd het schilderij 'Intocht van Napoleon te Amsterdam, 9 oktober 1811' van Matthieu van Bree onthuld in de audiëntiezaal van het stadhuis, het huidige hotel The Grand. Het doek is circa 6 meter hoog en 4 meter breed. Eind 19e eeuw verdween het in het depot, om na meer dan 100 jaar weer tevoorschijn gehaald te worden, gerestaureerd en tentoongesteld in de Schuttersgalerij van het Amsterdams Historisch Museum.

Politiek en economie. Amsterdam ging bijna failliet door de economische politiek die Frankrijk voerde tegen Engeland. Holland was een belangrijke buffer tegen en springplank naar Engeland. Tijdens zijn verblijf in Holland heeft Napoleon de kustlijn bekeken en opdracht gegeven voor verdere versterkingen.

Vermaak. Napoleon heeft in de twee weken dat hij in Amsterdam verbleef ook vertier gezocht. Vuurwerk op de Amstel, een bal in Felix Meritis, theater in de schouwburg, de stad deed haar best het keizerlijk paar te vermaken.

Empire in Amsterdam. Weinig mensen weten dat de Empirestijl nauw verbonden is aan Napoleon. De Empirestijl is in Nederland niet veel toegepast. Veel van de empiremeubels en andere woonaccessoires in het Paleis op de Dam zijn prachtige voorbeelden van de Empirestijl. Dat hebben we te danken aan Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon die tussen 1806 en 1810 koning van Holland was.

Gastauteurs: Renske Cohen Tervaert, Wetenschappelijk medewerker Educatieve Dienst van het Koninklijk Paleis Amsterdam, en Kees Zandvliet, Hoofd Presentaties & Nieuwe Media van het Amsterdam Historisch Museum.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen