Amsterdame penoze
over gajes en gespuis, boeven en bandieten
Gerhardt Mulder
Auteur:
Uitgegeven:
[Meppel], 2015
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 mei 2015
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Criminaliteit (396.6)
Codes
ISBN:
978-90-897549-0-5
EAN:
9789089754905
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
270 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Omslag vermeldt: True crime. - Met register.
Annotatie
Flaptekst
Na het succes van Rotterdamse penoze (nu 5e druk) is het nu de beurt aan Amsterdamse Penoze. Deze keer duikt Gerhardt Mulder onder in de onderwereld van Amsterdam. Mulder kent deze schimmige wereld van binnenuit. In zijn jonge jaren reed hij ook 's een iets te scheve schaats.

Terwijl hij van kroegje naar cafeetje loopt vertelt Gerhardt Mulder over de handel en wandel van de oude Amsterdamse penoze. Dat waren toffe gasten, vaak uit de Jordaan of van de Wallen, met wie je aan de toog een biertje dronk. Legendarische penoze-figuren als Gerrit de Stotteraar, Manus Olie of Haring Arie losten hun problemen met de vuisten op, of hooguit met een mes. Er viel veel te lachen om hun streken en mooie verhalen.

In de afgelopen decennia - door de aanvoer van drugs en de lokroep van het grote geld - verhardde de penoze. Het werden professionele criminelen die o.a. in drugs handelen, overvallen plegen, mensen smokkelen met daaraan gekoppeld gedwongen prostitutie en brute afpersing. Het wapen van de meedogenloze crimineel is nu een Kalasjnikov of een Glock. Deze nieuwe penoze breidde zich uit over de hele stad. Justitie heeft vaak het nakijken.

Mulder vertelt hoe nu de sfeer is in de Diamantbuurt, de Bijlmer, de Staatsliedenbuurt en op het Overtoomse Veld. Hij geeft, zonder een blad voor de mond te nemen, inzicht in de misdaden van nieuwe generaties, zoals o.a. Kabak, Adgn, de Marokkanen en vele anderen.

Gerhardt Mulder (1939) schreef een aantal misdaadboeken. Al ruim twintig jaar verzamelt hij alle beschikbare informatie over ontwikkelingen in de misdaad. Regelmatig wordt door politie en media een beroep gedaan op zijn encyclopedische kennis. Hij is de grondlegger van www.crimipedia.nl.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen