Aquaducten van Rome
Sextus Julius Frontinus
Uitgegeven:
[Almere], 2013
Serietitel:
Libellus
Serienummer:
no. 2
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 november 2012
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
De aquis urbis Romae
Vertaald uit:
Latijn
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
SISO's:
Bruggen (696.5)Poorten - Torens - Bruggen - Fonteinen (718.3)
Codes
ISBN:
978-90-79578-44-3
EAN:
9789079578443
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
117 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vertaling van: De aquis urbis Romae. - Met literatuuropgave.
Annotatie
Handleiding van de Romeinse legeraanvoerder, bestuurder en schrijver Frontinus (ca. 30-204 na Chr.) over het onderhoud en beheer van de negen aquaducten en 400 km waterleidingen van de stad Rome.
Flaptekst
Rond het jaar 100 na Christus schreef de Romeinse generaal en bestuurder Frontinus een fascinerende tekst over de aquaducten van Rome. Als watercommissaris van de stad was hij verantwoordelijk voor het goed functioneren van de leidingen die de circa 900.000 inwoners van Rome van water voorzagen. Via negen aquaducten stroomde iedere 24 uur maar liefst 500 miljoen liter water de stad in. De totale lengte van de waterleidingen bedroeg ruim 400 km.

Frontinus beschrijft de bouwhistorie van de aquaducten en geeft technische details over de afmetingen, capaciteit en leverantie. Ook vertelt hij over het legertje slaven en ambtenaren dat voor het onderhoud zorgde en gaat hij in op gevallen van illegale wateraftap en andere vormen van fraude. De lezer krijgt zo van binnenuit een intrigerend kijkje op het Romeinse doen en denken, en waant zich voor even een Romeins architect!

Frontinus' verslag bevat ook Senaatsbesluiten en dat levert een veelkleurig document op. Wat is eigenlijk de aard van dit unieke geschrift? Is het een juridische tijdopname van de wet- en regelgeving? Is het een beleidsnota? Geleerden vermoeden dat achter de zakelijke beschrijvingen door topambtenaar Frontinus ook een politieke agenda schuil gaat.

Het oudste geschrift over watermanagement voor het eerst in een Nederlandse vertaling!

Libellus Serie No. 2
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen