Babbitt
Sinclair Lewis
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2014
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
20 november 2014
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Babbitt
Jaar van uitgave:
1922
Plaats van uitgave:
New York
Uitgever:
Harcourt Brace Jovanovich
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-282-4218-0
EAN:
9789028242180
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
387 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Babbitt. - New York : Harcourt Brace Jovanovich, 1922. - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave vertaald door J.H. Pauls: Amsterdam : Van Holkema & Warendorf, 1924.
Annotatie
Roman over het leven van een succesvol zakenman, waarin een satirisch beeld wordt gegeven van de Amerikaanse samenleving.
Flaptekst
De sociale satire Babbitt (1922), waarvoor Sinclair Lewis als eerste Amerikaan in 1930 de Nobelprijs voor de Literatuur ontving, behandelt twee belangrijke thema's. Het stelt vragen over de voor- en nadelen van onze kapitalistische levenshouding en het gaat over conformisme: in welke mate ben je bereid om je aan te passen aan wat je omgeving van je verwacht?

In de aanloop naar de grote beurskrach van 1929 is de makelaar Babbitt aanvankelijk onbezorgd te dure huizen aan het verkopen aan mensen die die huizen eigenlijk niet kun betalen. Babbitt is het model van de opkomende nieuwbouwwijkmens: zijn leven wordt beheerst door status, geld en de wens om een grotere auto en een mooiere vrouw dan zijn buurman te hebben. Totdat de twijfel toeslaat. Of zoals dat inmiddels heet: de midlifecrisis en de verveling...

Babbitt is de grote voorganger van Richard Yates' Revolutionary Road: hij belichaamt de zwakheden en de twijfels van de opkomende klasse die nog steeds 'opkomt'.

In een humoristische en een verrassend 'moderne' klassieke roman zuivert Sinclair Lewis zijn antiheld Babbitt van veel van zijn aanvankelijke aannames.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen