Beperkt?
gehandicapten in het Romeinse Rijk
Christian Laes
Auteur:
Uitgegeven:
Leuven, 2014
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
21 maart 2014
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Het Romeinse Rijk (923.4)
NUR:
Oudheid (tot 500) (683)
Codes
ISBN:
978-90-5908-524-4
EAN:
9789059085244
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
297 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave, index.
Annotatie
Flaptekst
Vandaag leeft bijna 15% van de wereldbevolking met een geestelijke of lichamelijke handicap. De samenleving probeert zo goed mogelijk in te spelen op de noden van wie een beperking heeft. Maar hoe was de situatie in het Romeinse rijk? Hoe werden gehandicapten daar behandeld? Hoe functioneerden ze in het dagelijks leven? Welke antwoorden boden medici, filosofen en theologen op hun problemen?

'Beperkt?' is de allereerste studie over gehandicapten in de Romeinse oudheid. Het boek schetst de medische en materiƫle achtergronden van de antieke wereld en bespreekt de overlevingskansen van wie met een beperking geboren werd. Auteur Christian Laes zoomt in op verschillende soorten handicaps: van mentale problemen, blindheid, doofheid, spraakgebreken tot mobiliteitshandicaps. Hij vult aan met de levensverhalen van wie met een beperking door het leven ging. Zo komen onder meer de legendarische 'waanzinnige' keizer Caligula, de 'stotterende' keizer Claudius en de blinde bard Homerus aan bod.

CHRISTIAN LAES doceert Latijn en oude geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen. Hij is specialist in de mentaliteitsgeschiedenis van de Romeinse oudheid en schreef in zijn vorige boeken 'Amor-Roma', 'Kinderen bij de Romeinen' en 'De jeugd in het Romeinse Rijk' eerder al over de levensloop van de Romeinen. 'Beperkt?' is een boeiende historische studie van delicaat onderwerp gebaseerd op uitgebreid bronnenonderzoek.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen