Beroemde Romeinen
de levens van Camillus, Fabius Maximus, Cato de Oudere, Titus Flamininus, Marius, Sulla, Cicero, Pompeius, Caesar, Cato de Jongere, Brutus en Marcus Antonius
Plutarchus
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2008
Serietitel:
Baskerville serie
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
27 oktober 2008
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Bioi paralleloi
Jaar van uitgave:
2008
Vertaald uit:
Grieks
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Het Romeinse Rijk (923.4)
NUR:
Oudheid (tot 500) (683)
Codes
ISBN:
978-90-253-6390-1
EAN:
9789025363901
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
611 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vert. van: Bioi paralleloi. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Vertaling van een aantal levensbeschrijvingen van beroemde Romeinen uit de klassieke oudheid, door de tweede-eeuwse Griekse historicus.
Flaptekst
Als pendant van Ploutarchos’ beroemde Grieken verschijnen er nu twaalf biografieën van beroemde Romeinen uit de tijd van de Romeinse republiek, vanaf de nog half mythische Camillus, ‘de tweede stichter van Rome’, tot Marcus Antonius, die samen met Kleopatra zijn leven dramatisch beëindigde en daarmee de weg vrij maakte voor het Romeinse keizerrijk.

De twaalf biografieën van Romeinen maken deel uit van Ploutarchos’ Parallelle Levens uit het begin van de tweede eeuw n.Chr., die door de eeuwen heen voor zeer velen inspirerende lectuur zouden vormen. Zo ontleende Shakespeare er de stof aan voor een aantal van zijn beroemde drama’s.

Het doel van de biografieën was, zoals Ploutarchos zelf zegt, zijn lezers karakters van grote mannen voor ogen te stellen, waaraan ze zich konden spiegelen. De moraal wordt echter zelden benadrukt. Ploutarchos zocht naar speciale informatie, zoals uitspraken van de beroemde mannen zelf, anekdotes en commentaar van tijdgenoten, en hij gaf de voorkeur aan brieven en dagboeken boven bekende historische verslagen. Daardoor krijgen we veel unieke informatie over de Romeinen, en een menselijker beeld van grote mannen die hun stempel drukten op de geschiedenis van hun tijd.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen