Dagboek van een wanhopig mens
1936-1944
Dolf Koning
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2018
Editie:
Eerste druk
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Tagebuch eines Verzweifelten
Jaar van uitgave:
1966
Plaats van uitgave:
Stuttgart
Uitgever:
Henry Goverts Verlag
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Tekst:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
c. 1939 - c. 1945; Wereldoorlog II (945.3)
NUR:
Literaire non-fictie algemeen (320)
Codes
ISBN:
978-90-817861-4-0
EAN:
9789081786140
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
202 pagina's
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Tagebuch eines Verzweifelten. - Stuttgart : Henry Goverts Verlag, ©1966. - Oorspronkelijke uitgave: Lorch : Bürger, 1947. - Colofon vermeldt: oorspronkelijke vertaling: Dolf Koning, herziene tekst: Meta Gemert en Ida de Leeuw, vertaling toegevoegde dagboeknotitie en inleiding: Meta Gemert. - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Baarn : in den Toren, 1968.
Annotatie
Aanklacht in dagboekvorm door de Duitse arts en auteur (1884-1945) tegen het nationaal-socialisme van Duitsland voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Flaptekst
Friedrich Reck-Malleczewen (1884-1945) schreef meer dan dertig boeken, maar werd na zijn dood pas bekend bij een groter publiek door zijn indringende Tagesbuch eines Verzweifelten waarin hij zijn leven onder het nazi-regime beschrijft.
Reck rekent in zijn dagboek radicaal af met het nationaal-socialistische regime in Duitsland. Daarbij kapittelt hij niet alleen de binnenlandse politiek (vooral de Pruisische) en de industriëlen die hun oren laten hangen naar het nationaalsocialisme, maar de buitenlandse mogendheden krijgen er ook van langs, vooral Engeland en Frankrijk. Deze landen hebben verzuimd om in te grijpen en toegestaan dat Duitsland zich herbewapende. Volgens Reck zou na Hitlers machtsovername in 1933 een 'politionele actie' voldoende zijn geweest om de wereld te behoeden voor een tweede wereldoorlog.

Reck is een felle tegenstander van het Hitler-regime maar tevens is hij zeer conservatief èn overtuigd anti-nationalist, een combinatie die je tegenwoordig niet vaak aantreft. Bijzonder aan dit dagboek is de actualiteit van Recks uitspraken. Ze hadden vandaag geschreven kunnen zijn.

Dit boek is een bewerkte heruitgave van het dagboek dat voor het eerst in het Nederlands verscheen in 1968. Er is een dagboeknotitie aan toegevoegd die pas later werd teruggevonden.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen