De 21 romans die onze blik veranderden
Marja Pruis
Uitgegeven:
Amsterdam, 2016
Uitgeverij:
AUP
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 april 2016
(Overige) personen
Inleiding:
Samenstelling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Verzamelde kritische en historische opstellen (823)
Codes
ISBN:
978-94-629-8291-8
EAN:
9789462982918
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
188 pagina's
Flaptekst
Toen ayatollah Khomeini in 1989 een fatwa uitsprak over Salman Rushdie na publicatie van diens De duivelsverzen, werd voor het eerst de bijl gezet aan de wortels van de multiculturele idylle. De Goelag Archipel uit 1973 van Aleksandr Solzjenitsyn toonde het Westen de terreur van de staat in de Sovjet-Unie. En in hoeverre is 'Turks Fruit' van Jan Wolkers de bril geworden waarmee we in Nederland naar de vrije blije jaren zestig kijken?

In De 21 romans die onze blik veranderden gaan redacteuren en medewerkers van De Groene Amsterdammer op zoek naar de naoorlogse romans die niet alleen samenvallen met de tijdgeest waarin ze geschreven werden, maar tevens die tijdgeest vormgaven.

Wat betekende Andreas Burniers Een tevreden lach voor de homo-emancipatie? Veranderde De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans ons denken over goed en kwaad in de oorlog? En waarom werd Bret Easton Ellis' Less Than Zero het model voor een hele reeks van boeken over nihilistische jongeren die niets beters weten te doen dan coke snuiven en consumeren? Van George Orwell tot Zadie Smith, van Doris Lessing tot Michel Houellebecq, van Ralph Ellison tot Connie Palmen - er wordt in dit boek stilgestaan bij schrijvers die ons anders naar de wereld hebben laten kijken.

De volgende auteurs leverden een bijdrage aan dit boek: Hassan Bahara, Margreet Fogteloo, Koen Haegens, Rutger van der Hoeven, Thijs Kleinpaste, Irene van der Linde, Jan Postma, Marja Pruis, Aukje van Roessel, Xandra Schutte, Jaap Tielbeke, Casper Thomas, Joost de Vries, NiƱa Weijers.

Marja Pruis is redacteur bij De Groene Amsterdammer en auteur van onder meer Kus me, straf me. Over lezen en schrijven, liefde en verraad (2011), dat werd bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs. Onlangs verscheen haar roman Zachte riten.
Literaire adressenbank
Uitgever
AUP
Delen