De 27ste stad
Jonathan Franzen
Uitgegeven:
Amsterdam, 2012
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
7 november 2012
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
The twenty-seventh city
Plaats van uitgave:
New York
Uitgever:
Farrar
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-446-2357-4
EAN:
9789044623574
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22,8 cm
Omvang:
479 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: The twenty-seventh city. - New York : Farrar, Straus, Giroux, 1988. - Oorspr. titel: De 27e stad. - Utrecht : Het Spectrum, 1990.
Flaptekst
St. Louis, ooit de vijfde stad van de Verenigde Staten, is aan het eind van de jaren tachtig van de twintigste eeuw de 27ste stad, waar leegstand en vervuiling hebben toegeslagen.
Als een jonge vrouw uit India tot hoofd van politie wordt benoemd, is zij door haar frisse ideeën en humanistische opvattingen aanvankelijk populair. Maar al spoedig raakt een aantal prominente burgers betrokken bij een bizarre samenzwering, die de stad angst en terreur brengt. Vooral Martin Probst, een vooraanstaande projectontwikkelaar, raakt daar ongewild in verzeild en is tegelijkertijd het voornaamste slachtoffer. En met hem zijn vrouw en zijn dochter.
Ruzies aan tafel blijken te worden afgeluisterd, dagboeken en boodschappenlijstjes gefotografeerd en zelfs een bioscoopbezoek gaat niet ongemerkt voorbij. Intussen blijkt het nieuwe hoofd van politie monumentale ambities te hebben voor zowel St. Louis als zichzelf. Ze lijkt precies te krijgen wat ze wil.
De 27ste stad is de eerste roman van Jonathan Franzen (1959), die met zijn meesterwerken De correcties en Vrijheid de wereld veroverde. Het is een groots, aangrijpend en origineel boek.

De pers over De 27ste stad:

'De 27ste stad is niet makkelijk te vergeten: het is zowel "Great" als "American". (...) Een roman met memorabele personages, verrassende situaties en provocatieve ideeën.' the washington post

'Een kolossaal en meesterlijk drama. (...) Pakkend, surreëel en verpletterend overtuigend.' newsweek

'Een onthutsend en vernietigend debuut over Amerikaanse ambities, macht, politiek, geld, corruptie en apathie.'
jeff jarvis, people

'Franzen heeft het voor elkaar gekregen een boek vol suspense te schrijven, met de elementen van een complexe, gelaagde psychologische roman. (...) Een meeslepend verhaal dat nog lang blijft nazinderen in je gedachten, nadat de klanken van veel gewonere verhalen al weggestorven zijn.'
peter andrews, the new york times book review
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen