De Armeense genocide
een reconstructie
Taner Akçam
Auteur:
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2007
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
21 september 2012
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
A shameful act
Jaar van uitgave:
2006
Plaats van uitgave:
New York
Uitgever:
Metropolitan Books
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Tot c. 1918 (945.1)
NUR:
Moderne geschiedenis (1870-heden) (686)
Codes
ISBN:
978-90-468-0225-0
EAN:
9789046802250
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
528 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: A shameful act. - New York : Metropolitan Books, 2006. - Oorspr. uitg.: Insan haklari ve Ermeni sorunu. - Kizilay : Imge Kitabevi, 1999. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Historische reconstructie van de genocide op de Armeense inwoners van het Ottomaans-Turkse Rijk gedurende de jaren 1915-1917.
Flaptekst
In de discussies die over dit onderwerp gevoerd gaan worden zal dit briljante boek een belangrijke plaats innemen.' Orhan Pamuk
Duizenden en duizenden documenten heeft de Turkse historicus Taner Akçam bestudeerd. Minutieus is hij op zoek gegaan naar de bewijzen voor de genocide op een miljoen Armeniërs, die plaatsvond in het Ottomaans-Turkse Rijk ten tijde van het regime van de Jong Turken (1915-1917). In het grote, aaneengesloten nieuwe Turkse rijk, waarin alleen Turkssprekende volkeren verenigd zouden zijn, was geen plaats voor de (christelijke) Armeniërs. In februari en maart 1915 werden zo'n 200.000 Armeense militairen ontwapend en aan dwangarbeid onderworpen. Vervolgens werd in de nacht van 24 april de Armeense intelligentsia opgepakt en vermoord. Hierna kwam een enorme deportatiebeweging op gang. Onder het mom van evacuatie en hervestiging werden duizenden Armeense burgers verdreven naar wat nu Syrië en Irak is. Zij werden blootgesteld aan zware mishandeling, verkrachting en uithongering. Slechts weinigen hebben de massale deportatie overleefd.
Taner Akçam, die als eerste Turkse historicus openlijk het woord genocide heeft gebruikt, komt in dit boek tot de conclusie dat de massamoord geen byproduct van de Eerste Wereldoorlog was, zoals altijd door Turkije is beweerd, maar dat er sprake is geweest van een centraal georganiseerde vervolging en vernietiging van de Armeense minderheid. Tot op de dag van vandaag wordt deze zwarte bladzijde uit de Turkse geschiedenis ontkend. Maar ook in de westerse wereld is pas in de laatste decennia het besef doorgedrongen dat zich 25 jaar voor de Holocaust een enorm drama heeft voltrokken.
Akçam is een van de eerste Turkse historici die de bronnen gebruikten om voorbij de extremen van anti-Turkse propaganda en Turks-nationalistische ontkenning te komen.' - Michiel Leezenberg in NRC HANDELSBLAD
Akçam is de eerste Turkse historicus die het woord "genocide" in het openbaar gebruikt.' - THE NEW YORK TIMES
Akçams boek is het standaardwerk over dit onderwerp.' - Erik Jan Zürcher
Van alle historici die de toedracht van de Armeense genocide hebben onderzocht is hij de belangrijkste.' - THE ATLANTIC MONTHLY
Uitstekend onderzoek, indrukwekkende studie.' - PHILADELPHIA DAILY NEWS
Taner Akçam (1953) is socioloog en historicus. In 1976 werd hij tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege zijn bijdrage aan de oprichting van een links studentenblad. Via een zelfgegraven tunnel wist hij uit de gevangenis te ontsnappen. Hij vluchtte naar Duitsland waar hij politiek asiel kreeg. Sinds kort doceert hij aan de University of Minnesota.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen