De avonturen van Alice in Wonderland & Achter de spiegel en wat Alice daar aantrof
samen met : Martin Gardner, Aantekeningen bij Alice
Martin Gardner
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2009
Serietitel:
[De gouden reeks]
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
25 mei 2009
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Alice's adventures in Wonderland
Jaar van uitgave:
1865
Plaats van uitgave:
London
Uitgever:
Macmillan
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Annotaties:
Illustraties:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-253-6421-2
EAN:
9789025364212
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
26 cm
Omvang:
247 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vert. van: Alice's adventures in Wonderland. - London : Macmillan, 1865 en: Through the looking-glass and what Alice found there. - London : Macmillan, 1871 en: The annotated Alice. - Cop. 1960. - Oorspr. Nederlandstalige uitg.: Amsterdam : Van Goor, 1989, 1994.
Annotatie
De beide boeken van de Engelse schrijver (1820-1914) over de avonturen van de achtjarige Alice in twee vreemde werelden vol merkwaardige figuren uit kinderversjes en kaart- en schaakspel.
Flaptekst
Carrolls Alice in Wonderland (1865) is met het vervolgdeel Achter de Spiegel (1871) uitgegroeid tot een twee-eenheid. Het dubbelboek is de nonsensklassieker bij uitstek, zowel in de kinderliteratuur als in die der volwassenen. Misschien is het wel het enige kinderboek dat het tot de volwassenencanon heeft geschopt. In het Engels is het boek altijd leverbaar; in vrijwel alle landen bestaat er een niet-aflatende stroom van vertalingen (om nog maar te zwijgen van toneelversies en verfilmingen en steeds weer nieuwe illustratoren). Het is nooit stil geworden rond Alice.

Martin Gardner voorzag Alice van uitgebreide aantekeningen, die inmiddels al bijna even klassiek zijn geworden als het werk zelf. Zijn commentaar, waarin gebruikgemaakt wordt van alle deskundigheid die er inzake Carroll en diens werk bestaat, verrast door zijn aardsheid en liefdevolle aandacht voor details. Wat voor weer was het in werkelijkheid op die mooie mythische dag (4 juli 1862) toen een eerste mondelinge versie van de avonturen van Alice de lucht inging tijdens het befaamde roeitochtje over de Theems vanuit Oxford, startend bij de Folly Bridge?

Charles Lutwidge Dodgson (1832-1898) was docent wiskunde aan Christ Church College, Oxford. Zijn boeken voor kinderen publiceerde hij, met groot en blijvend succes, onder de schuilnaam Lewis Carroll.

Martin Gardner schreef veel boeken over wiskunde als spel en was verzot op puzzels. Tot drie keer toe heeft hij een Annotated Alice gepubliceerd: in 1960, in 1990 (More Annotated Alice) en in 2000 (The Definitive Annotated Alice). Zijn commentaar werd vertaald in het Japans, Hebreeuws, Italiaans, en Duits.
Literaire adressenbank
Uitgever
LiTTerair
Interviews
Delen