De bezette stad
plattegrond van Amsterdam, 1940-1945
Bianca Stigter
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2005
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Plaatsen; afzonderlijk (938.1)
NUR:
Moderne geschiedenis (1870-heden) (686)
Codes
ISBN:
90-253-4988-9
EAN:
9789025349882
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
271 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Overzicht van honderden adressen in Amsterdam die op de een of andere manier een rol speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Flaptekst
Op 15 mei 1940 trokken Duitsen troepen via de Berlagebrug Amsterdam binnen. Voor het stadhuis stond een man klaar met een grote plattegrond om de troepen wegwijs te maken in de stad.

Zestig jaar later zijn sommige adressen uit de oorlog voor eeuwig bekend, zoals de Hollandse Schouwburg en het achterhuis van Anne Frank. Maar waar zetelden de Duitse instanties, waar zaten de meeste onderduikers? Waar moesten joden de gele sterren kopen? Waar werd Het Parool gedrukt? Waar meldden mannen zich aan voor de SS? Waar waren de gaarkeukens? Waar werden na de bevrijding moffenhoeren kaalgeschoren? En waar kon je te weten komen wie er echt niet meer terugkwam na de bevrijding?

Het Oosterpark wordt parkeerplaats voor het Duitse leger, op de Keizersgracht worden persoonsbewijzen vervalst, vanuit de Ferdinand Bolstraat neemt de Nederlandse politie deel aan razzia's, op de Oudeschans geeft de Joodse Raad reisproviand uit, op het Rokin wordt de tentoonstelling 'Wansmaak en gezonde kunst' gehouden, op de Levantkade worden NSB'ers opgesloten, op het Centraal Station worden terugkerende joden geregistreerd.

Over Amsterdam in de oorlog is veel geschreven, maar de bezette stad is nog niet in zijn geheel in kaart gebracht. Naast de gedetailleerde plattegrond zal het boek foto's en historische kaarten en een uitgebreide inleiding bevatten. De op de kaart aangegegeven adressen zijn van korte beschrijvingen voorzien en via een wandeling na te lopen.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen