De blauwe bloem
Heinrich von Ofterdingen
Novalis
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2006
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Heinrich von Ofterdingen
Jaar van uitgave:
1802
Vertaald uit:
Duits
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
90-253-3685-X
EAN:
9789025336851
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
223 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: Heinrich von Ofterdingen. - Oorspr. uitg.: 1802.
Annotatie
Een Duitse puber, een ontluikend dichter, reist in de late middeleeuwen naar zijn grootvader in Augsburg, waarbij de reis en de aankomst aanleiding vormen tot allerlei fantastische ontmoetingen en gebeurtenissen.
Flaptekst
In een middeleeuws handschrift is het portret overgele-verd van een minstreel wiens werk verloren is gegaan: Heinrich von Ofterdingen. Aan de hand van deze figuur heeft de romantische schrijver Novalis de ontwikkeling van een jonge dichter vormgegeven. Die dichter is geen middeleeuwer, Heinrich von Ofterdingen is geen echte historische roman geworden. Je zou eerder zeggen dal Novalis ons een zelfportret als minstreel geeft: een echt romantische dweper op zoek naar de blauwe bloem (het hoogste ideaal), op reis door Duitsland, die door ontmoetingen met een Goethe-achtige mentor en een al spoedig door de dood onbereikbare geliefde wordt gesterkt, terneergeslagen en gelouterd tot hij openstaat voor het hogere, voor schoonheid en waarheid.
Novalis schrijft met een nog steeds schokkende originaliteit en een hartroerende urgentie, die dit boek, zijn enige en door zijn vroege dood onvoltooid ge-bleven roman, voor latere ge-neraties hebben gemaakt tot de romantische roman bij uitstek.
Friedrich Leopold Freiherr von Hardenberg (1772-1801) was mijnbouwkundige van opleiding. Als dichter gebruikte hij het pseudoniem Novalis, Latijn voor iemand die braakland bewerkt. Zijn werk is dan ook nog vernieuwender dan dat van zijn vrienden en tijdgenoten Schiller, Fichte, Goethe, de gebroe-ders Schlegel en Tieck.
'de meest po sche roman uit de Duitse Romantiek. Alles draait om po e en alles is po e in De blauwe bloem.' Arnold Heumakers
'een geweldig berglandschap met vuur uit diepe afgronden en sneeuw op nauwelijks van de hemelwolken te onderscheiden toppen' Lodewijk van Deyssel
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen