De eerste zwaluw
roman
William Maxwell
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2010
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
They came like swallows
Jaar van uitgave:
1964
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-5936-295-6
EAN:
9789059362956
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
170 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vert. van: They came like swallows. - Cop. 1964. - Oorspr. uitg.: 1937.
Annotatie
In een hecht Amerikaans gezin uit het Midwesten staat in 1918 de vrouw en moeder zo centraal, dat man en kinderen totaal ontredderd achterblijven als zij onverwacht overlijdt.
Flaptekst
De achtjarige Bunny Morison is voortdurend bezig met het ontcijferen van de gesprekken en opmerkingen van de volwassenen om hem heen. De knikjes en stiltes, de zorgelijke lijnen rond de mond van zijn moeder, de proevende blik van zijn vader over diens bril. Waarom zwijgt iedereen angstvallig over de griepepidemie en de zwangerschap van zijn moeder?

William Maxwell tekent een ontroerend portret van een Amerikaans gezin, waarin een bijzondere vrouw de emotionele steunpilaar voor alles en iedereen moet zijn. De in 1937 voor het eerst gepubliceerde roman - een ode aan Maxwells te vroeg overleden moeder - laat zien welke verschrikkingen de verbeelding kan oproepen bij een kind, als de volwassenen liefdevol zwijgen over alles wat dreigend boven hun hoofden hangt. Het boek is een moderne klassieker, en verschijnt eindelijk ook in Nederlandse vertaling.

'Ik was nog behoorlijk jong toen ik me al bewust werd van de breekbaarheid van het menselijk geluk. Maar voor elke tekortkoming krijgen we altijd iets moois terug.' - William Maxwell
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen