De eeuw van Gisèle
mythe en werkelijkheid van een kunstenares
Annet Mooij
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2018
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
6 september 2018
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
20e eeuw (706.8)
NUR:
Literaire non-fictie algemeen (320)
Codes
ISBN:
978-94-03-11850-5
EAN:
9789403118505
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
48 pagina's
Extra pagina's:
447 pagina
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave, register.
Annotatie
Biografie van de Amsterdamse kunstenares Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1913-2013), auteur van originele, moderne figuratieve kunst, de spil van uitgeverij Castrum Peregrini en een markante persoonlijkheid.
Flaptekst
Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013), dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër, woonde als kind op katholieke kostscholen en in een kasteel met zeventig kamers. Deze jeugd vormde de springplank voor een veelzijdige kunstenaarsloopbaan en een leven vol bijzondere vriendschappen en liefdes. Ze trouwde met oud-burgemeester Arnold d’Ailly en verbond haar lot aan de mysterieuze Duitse dichter Wolfgang Frommel en zijn schare jonge vrienden, die zij tijdens de bezetting onderdak verleende in haar kleine Amsterdamse bovenwoning. Na de oorlog ontstond hieruit Castrum Peregrini, een exclusief, met veel geheimzinnigheid omgeven uitgevershuis, Gisèles eigen Herengrachtfamilie.

Zelf presenteerde Gisèle haar leven met succes als een sprookje. Maar hoe zag de werkelijkheid achter de fraaie façade eruit? Hoe hield deze vrijgevochten schilderes zich staande in de vrouwvijandige gemeenschap die Castrum Peregrini destijds was? In De eeuw van Gisèle reconstrueert Annet Mooij met gevoel en oog voor detail een veelbewogen en fascinerend leven.
Literaire adressenbank
Uitgever
Nieuws
Literaire Prijzen
Delen