De familie Masjber
Der Nister
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2007
Editie:
2e dr
Serietitel:
L. J. Veen klassiek
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Di misjpooche Masjber
Jaar van uitgave:
1943
Plaats van uitgave:
New York
Uitgever:
Folks-Farlag YCUF
Vertaald uit:
Jiddisch
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-204-0731-0
EAN:
9789020407310
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
765 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: Di misjpooche Masjber. - New York : Folks-Farlag YCUF, cop. 1943, 1948. - Oorspr. uitg.: 1939. - 1e dr. (geb.) Nederlandse uitg.: Amsterdam : Vassallucci, 2002. - (Jiddische Bibliotheek ; 10).
Annotatie
Kroniek van een joodse familie in een Russisch stadje rond 1870.
Flaptekst
In de traditie van De Buddenbrooks en De gebroeders Karamazov is De familie Masjber een episch meesterwerk over de ondergang van een familie. In her Rusland van vóór de Revolutie bevindt het leven van de drie broers Moisje, Loezi en Alter zich in een crisis. Terwijl het fortuin van de familie Masjber afbrokkelt, vertelt Der Nister parallel het verhaal van hum stad.
Der Nister (1884-1950), wiens naam 'de verscholene' betekent, is het pseudoniem van Pinchas Kahanowitsj. Der Nister is een van de gro-te namen in de Jiddische literatuur. Hij schreef romans en verhalen die veelal werden beïnvloed door mystiek en kabbala.
'De familie Masjber is met zijn bijna achthonderd pagina's een kolossaal werk dat mede dankzij de schitterende vertaling van Willy Brill verbazingwekkend snel leest en dat een zeer gedetailleerd beeld oproept van een wereld die allang verdwenen was toen de schrijver het in de jaren dertig van de vorige eeuw op papier zette.' --de Volkskrant
'De manier waarop Der Nister de erotische verwarring van het toe-komstige echtpaar toont, plaatst de roman op eenzame hoogte, en niet alleen binnen de doorgaans preutse Jiddische literatuur. [...] De Familie Masjber was de laatste grote roman van de Sovjet-Unie.' - NRC Handelsblad
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen