De geestbewaarder
roman
Ton van der Lee
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2007
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
7 mei 2007
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
Trefwoord(en):
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-5018-827-2
EAN:
9789050188272
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
367 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Het verhaal van een zeeman die eind achttiende eeuw slaven van Afrika naar Suriname vervoert, en van een Surinaamse Nederlander in de huidige tijd op zoek gaat naar zijn wortels, zijn stammoeder die vanuit Afrika als slaaf werd verhandeld.
Flaptekst
De Geestbewaarder is een roman die op historische gebeurtenissen is gebaseerd.

Het boek speelt zich af in West Afrika en Suriname, en confronteert de lezer met een aantal schokkende feiten over de slavenhandel. De Geestbewaarder vervlecht twee persoonlijke verhalen.

Caspar, de jonge stuurman van een achttiende eeuws Zeeuws slavenschip, stroopt de Afrikaanse kusten af om rijk te worden aan de handel in slaven en zo het meisje van zijn dromen te kunnen trouwen. We zijn getuige van de wrede toestanden in de West-Afrikaanse koninkrijkjes die van de slavenhandel leefden, en van de onmenselijke praktijken van de blanke slavenhalers. Caspar belandt in de Province of Freedom, de eerste kolonie van bevrijde Amerikaanse slaven die in Afrika werd gesticht. Een ontluisterende mislukking, omdat de kolonisten uiteindelijk zelf hun toevlucht tot de slavenhandel namen om te kunnen overleven.

In het heden volgen we de speurtocht van de Surinaamse Stanley, een Amsterdamse marktkoopman die van een oude vrouw in Suriname de opdracht krijgt om contact te leggen met de geesten van zijn voorouders. Hij trekt naar Afrika om te zoeken naar sporen van zijn stammoeder. In de oerwouden van Ghana raadpleegt hij het orakel van een fetisj tempel, en in het door oorlog verscheurde Sierra Leone wordt hij ingewijd in het geheime genootschap van de Temne stam. Zijn huwelijk dreigt ondertussen op de klippen te lopen, maar hij vindt geen rust, tot hij de waarheid weet.

Wat deze twee mannen met elkaar gemeen hebben, wordt pas op het einde van De Geestbewaarder duidelijk. Dit boek is niet alleen een overdenking over de erfenis van de slavernij en de identiteit van blank en zwart, maar ook een avontuurlijk verhaal over twee mensen die op zoek zijn naar zichzelf, en een reisboek dat een goed beeld geeft van de hedendaagse realiteit in Suriname en West Afrika.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen