De Gouden Eeuw in gedichten van Joost van den Vondel (1587-1679)
A.Agnes Sneller
Auteur:
Uitgegeven:
Hilversum, 2014
Serietitel:
Zeven Provincien Reeks, ISSN 0925-7586
Serienummer:
deel 33
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
15 november 2013
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
17e eeuw (926.3)Schrijvers; afzonderlijk (853.6)
NUR:
Literatuurgeschiedenis van de lage landen (621)
Codes
ISBN:
978-90-870439-2-6
EAN:
9789087043926
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
107 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave, register.
Annotatie
Bespreking van een selectie uit het dichterlijk oeuvre van Joost van den Vondel, die mede de basis heeft gelegd voor de opbouw van het Nederlands als standaardtaal en commentaar leverde op grote en kleine gebeurtenissen in de Republiek.
Flaptekst
De Gouden Eeuw roept bij veel Nederlanders nog altijd een gevoel op van nationale trots. Het paleis op de Dam, grachtenpanden, de overvloed aan schilderijen van uitzonderlijke kwaliteit - het leidt allemaal terug naar die bijna mythische periode uit de geschiedenis van Nederland, het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

In dezelfde tijd werd ook de grondslag gelegd voor de standaardtaal. De dichter die aan de opbouw van het Nederlands een uiterst belangrijke bijdrage heeft geleverd, is Joost van den Vondel. Bovendien heeft hij met zijn voortdurend dichterlijk commentaar op allerlei gebeurtenissen, de kleine in particuliere levens, de grotere in kerkelijk en politiek verband, het wel en wee van de Republiek en haar bewoners in alle toonaarden bezongen.

Een kleine selectie uit zijn oeuvre wordt in dit boek besproken. Zijn gedichten zijn ook voor hedendaagse lezers boeiend en inspirerend.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen