De Hortus
een wandeling door de Hortus Botanicus in de Amsterdamse Plantage
Ko van Geemert
Auteur:
Uitgegeven:
's-Graveland, 2006
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Redactie:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Botanische tuinen (582.4)
NUR:
Natuur populair algemeen (410)
Codes
ISBN:
90-5956-153-8
EAN:
9789059561533
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
160 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met reg.
Annotatie
Geschiedenis en wetenswaardigheden van de tuin.
Flaptekst
Het is nooit te laat voor een eerste bezoek aan de Hortus Botanicus in de Amsterdamse Plantagebuurt. En wie deze botanische tuin uit 1682 eenmaal bezocht heeft, weet dat het moeilijk is om erop uitgekeken te raken. Vanwege de sfeer, de stilte en de rijke historie van dit stukje groene binnenstad, en vanwege de wetenschap dat dichters, filosofen en wetenschappers zich in de loop der eeuwen door de Hortus hebben laten inspireren.
Met dit boek beschrijft Ko van Geemert ruim drie eeuwen Hortus-historie. Hij trekt ons mee de tuin in en brengt deze tot leven aan de hand van talrijke literaire en historische fragmenten. Vele bekende en minder bekende schrijvers blijken de Hortus in hun werk te hebben vastgelegd: van Betje Wolff en Aagje Deken tot Anna Enquist, van Simon Vestdijk tot Simon Vinkenoog.
De wandelroute die Van Geemert in dit boek heeft uitgezet begint even buiten de Hortus en eindigt daar ook weer, en kan te voet of in gedachten worden afgelegd. Plattegrondjes en illustraties wijzen de weg. Daarnaast gaat de auteur in aparte hoofdstukjes dieper in op bijzondere wetenswaardigheden uit de veelzijdige geschiedenis van de tuin: wat heeft de Hortus met Braziliaanse koffie, hoe kwam Hugo de Vries aan zijn laboratorium en natuurlijk: hoe staat het ervoor met de plant waarvoor mensen van heinde en verre naar de Hortus komen om hem te zien bloeien: de Victoria?
Ko van Geemert (1950) is journalist en communicatieadviseur. Hij schreef reeds diverse boeken over de Plantagebuurt, waar hij geboren en getogen is, waaronder Wandelen door Artis (2001). In 2005 verscheen De duiven blijven om de toren zwenken, een bloemlezing over dieren in de stad in proza en po e.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen