De kloof
tweegesprekken over een verdeeld Nederland
Daniël van der Meer
Uitgegeven:
2010
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 september 2010
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
NUR:
Gebundelde columns en interviews (401)
Codes
ISBN:
978-94-6003-281-3
EAN:
9789460032813
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20,1 cm
Omvang:
158 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Flaptekst
De zuilen bestaan niet meer. Ze zijn vervangen door nieuwe verbanden en nieuwe tegenstellingen. Het Nederland van nu is een land dat kriskras is verdeeld in kloven: onoverbrugbare afstanden tussen vastomlijnde categorieën als `autochtoon en `allochtoon , `burger en `politiek en natuurlijk `jong en `oud .

Interviewers Daan Heerma van Voss en Daniël van der Meer gaan met vertegenwoordigers en criticasters van deze kloven in gesprek. In hun bejubelde serie dubbelgesprekken, verschenen in De Groene Amsterdammer, gaan telkens twee generaties met elkaar in debat. Niet alleen de geijkte tegenstellingen komen aan de orde, maar ook de minder voor de hand liggende kloven zoals die tussen `hoge en `lage cultuur, ABN en straattaal en oude en nieuwe humor.

De term `kloof wordt in hedendaagse debatten voortdurend gebruikt en dient vaak meer ter constatering van een patstelling dan als uitgangspunt in een discussie: men legt zich neer bij de grote afstand die niet, of hoogstens met grote moeite, gedicht kan worden. In zestien openhartige tweegesprekken laten de verschillende generaties
zich uit over de huidige tegenstellingen in Nederland.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen