De knoop van IJsland
roman
Gerrit Jan Zwier
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2009
Editie:
7e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
22 juni 2006
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1996
Plaats van uitgave:
Baarn
Uitgever:
De Prom
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-450-1533-0
EAN:
9789045015330
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
191 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
1e dr.: Baarn : De Prom, 1996. - Met lit. opg.
Annotatie
In 1908, een jaar nadat twee leden van een Duitse geologische expeditie op IJsland omkwamen, doet de verloofde van een van hen de tocht over.
Flaptekst
In de zomer van 1907 eindigt een geologische expeditie in een ramp. Twee van de drie deelnemers verdwijnen op raadselachtige wijze in de Askja-krater, diep in het onherbergzame IJslandse binnenland. Volgens het overgebleven expeditielid vonden zij hun graf in het vulkaanmeer dat zij per boot wilden verkennen.
Een jaar later is er een nieuwe expeditie naar de Askja - 'de knoop van IJsland' - onderweg. Een van de deelnemers is Ina von M nster, de verloofde van een van de verdwenen geologen. Op haar hebben de leegte en de dramatische kant van het IJslandse landschap een heel andere uitwerking dan op haar reisgenoot, Hans Otten, die zijn eigen gevecht levert met de spoken uit het verleden. Als zij geconfronteerd worden met de man die de eerste expeditie overleefde, krijgt het verhaal een geheel nieuwe wending.
De knoop van IJsland is een meeslepende historische roman over twee mensen die in een barre omgeving met zichzelf in het reine proberen te komen. Tevens geeft de roman een indringend beeld van IJsland, een land dat zowel op romantische als minder romantische geesten een grote invloed heeft.
Als antropoloog en reisauteur is Gerrit Jan Zwier gespecialiseerd in noordelijke gebieden.
'Zwier is een begenadigd verteller' - NRC Handelsblad
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen