De laatste koning van Schotland
Giles Foden
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2007
Editie:
2e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
The last king of Scotland
Jaar van uitgave:
1998
Plaats van uitgave:
London
Uitgever:
Faber and Faber
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-446-0936-3
EAN:
9789044609363
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
348 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: The last king of Scotland. - London : Faber and Faber, 1998. - 1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Bakker, 1998.
Annotatie
Wanneer een jonge Schotse arts opklimt tot lijfarts van Idi Amin in Oeganda, beseft hij nog niet welk een wrede tiran deze president is.
Flaptekst
De Schotse Nicholas Garrigan werkt als tropenarts in de binnenlanden van Oeganda. Op een dag wordt zijn hulp ingeroepen als dictator ldi Amin bij een werkbezoek een ongelukje heeft gehad. De onschuildige kwetsuur is snel verholpen, maar enkele maanden later ontvangt Garrigan een officieel schrijven: hij is aangesteld als lijfarts van Zijne Excellentie.
De laatste koning van Schotland is Garrigans getuigenis van de gruwelijke bloei en dramatische ondergang van Amins schrikbewind - en van zijn redenen om ondanks alles in dienst van Zijne Excellentie te blijven: de angst, de fascinatie, en de perverse genegenheid die hemzelf nog het meest bevreemdt. Waarom werd juist hij Amins geneesheer en voetveeg. vertrouweling en slaaf? Waarom bleeft hij zijn artseneed trouw terwijl hij als geen ander de kans had om het monster te doden?
Met De laatste koning van Schotland - een van de vele eretitels die idi Amin zichzelf gaf - schreef Giles Foden een adembenemend romandebuut op basis van historische feiten. Het verhaal van de arts die moreel betrokken raakt bij de excessen van de dictator is spannend, scherp geobserveerd, verbijsterend geestig - en bovenal ademt het de geur van Afrika.
De laatste koning van Schotland is nu verfilmd als The Last King of Scotland door regisseur Kevin Macdonald, met onder anderen Forest Whitaker (The Crying Game, Platoon ) en Gillian Anderson (The X-Files). Forest Whitaker won een Golden Globe voor zijn hoofdrol.
De pers over de film The Last King of Scotland:
'Een directe kanshebber voor een Oscarnominatie en een plek in de top 10 van critici. ' THE SAN FRANCISCO CHRONICLE
'Krachtig. Vlammend. Kolossaal.' ROLLING STONE
'Een intens, soms hallucinair en vaak gruwelijk drama.' PREMIERE MAGAZINE
'Uitmuntend optreden van Forest Whitaker als Amin en James Mc Avoy als de dwaze Schot die de lijfarts van de leider wordt.' THE NEW YORK TIMES
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
LiTTerair
Delen