De laatste tyfoon
Graa Boomsma
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2012
Editie:
3e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1992
Plaats van uitgave:
Amsterdam
Uitgever:
Prometheus
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-94-616-4134-2
EAN:
9789461641342
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
221 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
1e dr.: Amsterdam : Prometheus, 1992.
Annotatie
Een man gaat in Indonesiƫ op zoek naar sporen van het verblijf van zijn vader als militair ten tijde van de onafhankelijkheidsstrijd.
Flaptekst
'Maandag 21 juli 1947, zeven uur 's ochtends. Het eerste bataljon stoottroepen van de T-brigade - het eerste vrijwilligersbataljon dat na de bevrijding van Nederland werd gevormd - is de pantservuist van de opmars naar het zuiden vanuit Semarang. Het eerste doel is het villadorp Oerangan, dat door de Britse artillerie in november 1946 bijna volledig in puin is geschoten.'

De militaire Operatie Product is begonnen. Het doel: Java bezetten om economisch voordeel te halen en een betere onderhandelingspositie te krijgen. Een van de soldaten is Kerst, de vader van de naamloze hoofdpersoon, die de werkelijkheid van zijn vader en de koloniale oorlog probeert de doorgronden en verslag doet van zijn onderzoek.

In De laatste tyfoon voert Graa Boomsma de lezer via direct, beeldend proza mee naar de schokkende gebeurtenissen van toen: in brand gestoken kampongs, gefolterde pemoeda's, bombardementen en beschietingen. De hoofdpersoon geeft een indringend beeld van de wijze waarop zijn vader de oorlog beleefd moet hebben en van de toenemende vervreemding waar deze aan ten prooi viel.

De laatste tyfoon is een unieke roman over het trauma van de dekolonisatie. Feit en fictie vermengt Boomsma tot een meeslepend verhaal, dat de lezer tot aan de laatste pagina vasthoudt.

Graa Boomsma (1953) is recensent, vertaler, toneelschrijver, librettist, essayist en romancier. De laatste tyfoon werd eerder gepubliceerd in 1992. Over de manier waarop deze roman destijds resulteerde in twee strafzaken van de Staat de Nederlanden tegen Boomsma doet hij in een nieuw nawoord verslag.

'De laatste tyfoon beschrijft rechtstreeks de smerige oorlog waarover zo lang veelzeggend is gezwegen.' - de Volkskrant
'Ons Vietnam-trauma? (...) Authentiek, historisch juist (..) Een spannend verhaal.' - Vrij Nederland
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen