De levens van Jan Six
een familiegeschiedenis
Geert Mak
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2016
Editie:
Tweede druk
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
25 augustus 2016
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Historische figuren (937)
NUR:
Literaire non-fictie algemeen (320)
Codes
ISBN:
978-90-450-3184-2
EAN:
9789045031842
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
446 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
1e druk: 2016. - Met literatuuropgave, register.
Annotatie
Geschiedenis van de Amsterdamse patriciërsfamilie vanaf de zestiende eeuw tot en met de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog.
Flaptekst
Dit is het verhaal van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte, het hangt - uniek - nog steeds in het familiehuis aan de Amstel.

Jan kende iedereen in het 17e-eeuwse Amsterdam, van Vondel tot Spinoza. Maar wat ging er werkelijk om in het hoofd van deze 17e-eeuwse patriciër en kunstverzamelaar? Zijn kladboek is bewaard gebleven in het rijke familiearchief: het bevat duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen.

Na hem kwamen nieuwe mannen: binnen de familie Six heet de oudste zoon van de oudste zoon meestal weer Jan Six, tot de dag van vandaag. Ze werden burgemeester en wetenschapper, ze verwierven grote rijkdom en strompelden soms ook weer gebocheld, arm en eenzaam door het leven. Het is allemaal verstopt in datzelfde familiehuis: in brieven, portretten, gedichten en dagboeken, in alles wat de Sixen verder bewaarden, tot hun balboekjes toe.

De levens van Jan Six beschrijft de reis van een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen geschiedenis. Het is tegelijk het verhaal van de stad en de tijdgeest, van ambities en beperkingen, van grandeur en de eeuwige angst voor de neergang.

Geert Mak is een van de bekendste, en zeker een van de beste non-fictieschrijvers van Nederland. Zijn boeken werden overal vertaald, hij ontving prijzen in binnen- en buitenland.
Video

Literaire adressenbank
Uitgever
Delen