De nieuwe rafelrand van Europa
de eeuwenlange voorgeschiedenis van Brexit en Trump
Ivo van de Wijdeven
Uitgegeven:
Amsterdam, 2019
Editie:
Eerste druk
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
28 februari 2019
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
Internationale politiek en supranationale politieke organen (339)Algemene geschiedenis (903)
NUR:
Literaire non-fictie algemeen (320)
Codes
ISBN:
978-90-00-36749-8
EAN:
9789000367498
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
142 pagina's
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave.
Annotatie
Analyse van de relaties tussen Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Europa door de eeuwen heen, in het licht van de Brexit en de verkiezing van president Trump.
Flaptekst

Tot voor kort wist Europa één ding zeker: we kunnen altijd rekenen op stabiele bondgenoten aan de andere kant van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Maar met de Amerikaanse president Trump in het Witte Huis en de aanstaande Brexit keren de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zich steeds verder af van het continent. Terugkijkend op de geschiedenis is het niet de eerste keer dat ze dit doen. Maar de cruciale vraag is: kan de Europese Unie nu wel zonder hen?

In De rafelranden van Europa beschreef historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven eerder al de interactie met Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Noord-Afrika door de eeuwen heen. Daarmee wierp hij licht op de drijfveren van de spelers op het Europese toneel. Nu duikt Van de Wijdeven dieper in de geschiedenis van Europa's langdurige haatliefdeverhouding met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Is de 'Anglosfeer' de nieuwe rafelrand van Europa? En moeten we ons daar zorgen over maken?

Ivo van de Wijdeven (1979) is historicus en politiek analist bij het ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast schrijft hij artikelen voor media als De Correspondent, Historisch Nieuwsblad, Geschiedenis Magazine en Clingendael Spectator. Eerder verschenen van zijn hand De rafelranden van Europa en De spoken van Visegrád - De onbekende geschiedenis van Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije. In zijn werk biedt Van de Wijdeven een historische achtergrond bij de actualiteit.

Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen