De onbehaaglijkheidsfactor
een persoonlijke geschiedenis
Jonathan Franzen
Uitgegeven:
Amsterdam, 2011
Editie:
2e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
30 juni 2011
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
The discomfort zone : a personal history
Jaar van uitgave:
2006
Plaats van uitgave:
New York
Uitgever:
Farrar
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-446-1835-8
EAN:
9789044618358
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
222 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: The discomfort zone : a personal history. - New York : Farrar, Straus and Giroux, 2006. - 1e dr. Nederlandse uitg.: 2006.
Annotatie
Zes autobiografische schetsen van de Amerikaanse schrijver (1959- ).
Flaptekst
Jonathan Franzen, de auteur van De correcties en Vrijheid, zonder twijfel de beste Amerikaanse romans van de 21ste eeuw, was een nakomertje in een gezin met alleen zoons in de staat Missouri, in het Midden-Westen van Amerika. In zijn boek De onbehaaglijkheidsfactor staat zijn eigen leven centraal. In zijn authentieke, schitterende stijl beschrijft Franzen vele aspecten van zijn leven: de explosieve dynamiek van een christelijke jeugdvereniging in de jaren zeventig; de ingewikkelde stunts die hij met zijn vrienden uithaalde vanaf het dak van zijn middelbare school; zijn zelfopgelegde kwellingen bij het verkopen van het huis van zijn moeder na haar dood; en het web van verbanden tussen zijn allesverterende huwelijk, het broeikaseffect en de lering die je kunt trekken uit het observeren van vogels.
De onbehaaglijkheidsfactor is een fascinerende autobiografie van Franzens ontwikkeling van een ‘tot in zijn vezels belachelijk’ jongetje tot een volwassene met gênante en verrassende passies, maar het is veel meer: het is een eerlijk portret van een burgerlijk gezin in de stormen van de jaren zeventig en een levendige persoonlijke geschiedschrijving over de decennia waarin Amerika zijn idealisme uit de jaren zestig kwijtraakte en een meer gepolariseerde samenleving werd.
Dit sprankelende en openhartige boek toont de wording van een unieke, gevoelige geest onder de beproevingen van een Amerikaans doorsneegezin.

‘Franzen gunt de lezer een sarcastische, humoristische en intieme blik op de penibele kanten van de puberteit. (...) De alomtegenwoordige pijnlijke paradoxen van het volwassen worden vormen de kern van dit schitterende boek.’
publishers weekly (starred review)
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen