De rechter en zijn beul
misdaadroman
Friedrich Dürrenmatt
Uitgegeven:
Amsterdam, 2017
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Der Richter und sein Henker
Jaar van uitgave:
1952
Plaats van uitgave:
Zürich
Uitgever:
Benziger
Vertaald uit:
Duits
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-253-0641-0
EAN:
9789025306410
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
134 pagina's
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Der Richter und sein Henker. - Zürich : Benziger, 1952. - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Bilthoven : Nelissen ; Antwerpen : 't Groeit, 1956.
Annotatie
Commissaris Bärlach leidt het onderzoek in de moordaanslag op een van inspecteurs maar het onderzoek verloopt uiterst moeizaam, mede door de druk van de politieke vrienden van zijn superieur, maar Bärlach weet praktisch vanaf het begin wie de moordenaar is.
Flaptekst
De rechter en zijn beul lijkt een klassieke misdaadroman: er is een misdaad gepleegd en er wordt onderzoek gedaan, en aan het eind van het boek weet de lezer wie de dader is.

Maar van meet af aan deugt het onderzoek niet: de commissaris blijkt gaandeweg alle achtergronden al te kennen – en hij weet ook al snel wie de dader is. Hij laat zijn collega’s vervolgens alleen maar verder speuren omdat hij iets wil rechtzetten, een rekening wil vereffenen. Hij wil een ‘gerechtigheid’ bewerkstelligen die hij langs de legale weg onmogelijk kan bereiken.

De misdaadromans van Dürrenmatt volgen het klassieke schema van het genre, maar stijgen daar ver bovenuit door hun ironische, vaak cynische toon en hun filosofische en maatschappijkritische inhoud.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen