De schilderkunst
gevolgd door: Het standbeeld
Leon Battista Alberti
Uitgegeven:
Amsterdam, 2011
Uitgeverij:
SUN
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 september 2008
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Das Standbild. Die Malkunst. Grundlagen der Malerei
Jaar van uitgave:
2000
Plaats van uitgave:
Darmstadt
Uitgever:
Wissenschaftliche Buchgesellschaft
Vertaald uit:
Latijn
(Overige) personen
Redactie:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
Esthetiek en kritiek (730.6)Techniek van de beeldhouwer - Restauratie van beeldhouwwerken (720.7)
NUR:
Kunstgeschiedenis (654)
Codes
ISBN:
978-90-850662-8-6
EAN:
9789085066286
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
143 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vert. van De schilderkunst geheel herz. en verb. naar de ed. van Oskar Bätschmann en Christoph Schäublin: Das Standbild. Die Malkunst. Grundlagen der Malerei. - Darmstadt : Wissenschaftliche Buchgesellschaft, cop. 2000. - Oorspr. vert. op basis van de Latijnse tekst in: 'On painting' and 'On sculpture' : the Latin texts of 'De pictura' and 'De statua'. - London : Phaidon Press, 1972. - Vert. van Het standbeeld op basis van de Latijnse tekst in de ed.van Oskar Bätschmann en Christoph Schäublin: Das Standbild. Die Malkunst. Grundlagen der Malerei. - Darmstadt : Wissenschaftliche Buchgesellschaft, cop. 2000. - Omslagtitel: De schilderkunst. - Oorspr. uitg. De pictura: Florence, 1435. - Oorspr. uitg. De statua: 1547. - Bevat de 2e herz. dr. van de oorspr. titel: Over de schilderkunst. - Amsterdam [etc.] : Boom, cop. 1996. - (Boom esthetica). - Met lit. opg.
Annotatie
Theoretische onderbouwing van de vijftiende-eeuwse schilderkunst door de renaissancist en humanistisch geleerde (1404-1472), gevolgd door een verhandeling voor beeldhouwers over het opmeten van een model.
Flaptekst
De schilderkunst is de eerste moderne theoretische verhandeling over het schilderen. Leon Battista Alberti (1404-1472) schreef haar in 1435 in Florence, mede als reactie op de vernieuwingen in de schilderkunst door Giotto en Masaccio.
Alberti vatte de schilderkunst niet langer enkel op als een ambacht, maar beschouwde haar ook als een intellectuele bezigheid. Zijn boek is daarom niet alleen een verzameling van technische voorschriften over compositietechnieken, materiaalgebruik of lineair perspectief, maar tevens een esthetische theorie van de schilderkunst.
Over de schilderkunst bepaalde de discussies over de schilderkunst en kunsttheorie tot ver in de negentiende eeuw en was een belangrijke inspiratie voor Piero della Francesca, Mantegna en Leonardo da Vinci.
Het standbeeld, geschreven in ongeveer dezelfde periode, was bedoeld als vervolg van De schilderkunst. In deze handleiding behandelt Alberti de oorsprong van de driedimensionale afbeelding van mensen en presenteert hij een systeem van ruimtelijke verhoudingen die beeldhouwers nodig hebben om een perfecte menselijke figuur te vormen.
Literaire adressenbank
Uitgever
SUN
Delen