De toekomst die nooit kwam
hoe Rusland worstelt met zijn verleden
Marc Jansen
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2019
Editie:
Eerste druk
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
6 mei 2019
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
19e - 20e eeuw; algemeen (944.9)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-282-9004-4
EAN:
9789028290044
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
186 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave, register.
Annotatie
Overzicht van de wijze waarop in Rusland onder president Poetin het twintigste-eeuwse verleden wordt geperst in het frame van een Groot-Russisch narratief.
Flaptekst
Het Rusland van Vladimir Poetin zit met een zware erfenis. Twee wereldoorlogen, twee revoluties, een burgeroorlog,
decennia van sociale experimenten en een jacht op ‘vijanden van het volk’ hebben in nog geen veertig jaar minstens vijftig miljoen mensen het leven gekost.

De Rode Utopie is nooit werkelijkheid geworden, waardoor de Russen terug blijven vallen op het verleden. Maar welk verleden? De tsarentijd of de heerschappij van de communistische leiders Lenin en Stalin? De Russisch-orthodoxe kerk heeft tsaar Nicolaas II heilig verklaard, terwijl het eeuwfeest van de revolutie in november 2017 vrijwel ongemerkt voorbijging. Poetin onthulde in Moskou een Rouwmuur voor de slachtoffers van de terreur, maar tegelijkertijd wordt massamoordenaar Stalin geëerd als de overwinnaar op nazi-Duitsland.

Ruslandkenner Marc Jansen buigt zich in dit compacte en geïllustreerde boek over de vraag op welke historische feiten de Russen hun nationale identiteit bouwen, en verklaart hoe de Russische staat tegenwoordig vorm probeert te geven aan het geweld dat de twintigste eeuw kenmerkte.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen