De vanger in het graan
J.D. Salinger
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2019
Editie:
Veertiende druk
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
14 januari 2019
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
The catcher in the rye
Jaar van uitgave:
1951
Plaats van uitgave:
London
Uitgever:
Hamilton
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-94-03-13410-9
EAN:
9789403134109
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
288 pagina's
Bibliografische annotatie
Vertaling van: The catcher in the rye. - London : Hamilton, 1951. - Eerder verschenen onder de titel: De vanger in het koren. - Utrecht : Bruna, 1967 en: De kinderredder van New York. - Utrecht [etc.] : Bruna, 1967 en: Puber. - Rotterdam : Donker, 1958. - Oorspronkelijke titel: Eenzame zwerftocht. - 's-Gravenhage : Oisterwijk, 1955.
Annotatie
De gedachten en de gevoelens van een 16-jarige Amerikaanse jongen die van school is gestuurd en door New York zwerft.
Flaptekst
De verteller van deze onsterfelijke coming of age-roman is Holden Caulfield, die model stond voor talloze verhalen waarin adolescenten worstelen met thema’s als vervreemding van de wereld van volwassenen en het verlies van onschuld. Geen van de schrijvers die Salinger probeerden te imiteren konden echter in zijn schaduw staan. Het boek speelt zich af in de donkere dagen rond Kerstmis in New York, als Holden wegens slechte prestaties van school is gestuurd maar het niet aan zijn ouders durft te vertellen. In plaats daarvan zwerft hij door de stad en ontmoet hij allerlei mensen, onder wie zijn kleine zusje, de enige die hij helemaal vertrouwt. De vanger in het graan hoort tot de romans die je gelezen moet hebben, niet in de minste plaats vanwege de zowel dwarse als vertederende humor waarmee Salinger het verhaal heeft geschreven.
'Als je het echt allemaal wilt horen, dan wil je waarschijnlijk eerst weten waar ik geboren ben en wat een waardeloze jeugd ik heb gehad en wat mijn ouders allemaal gedaan hebben voordat ze mij kregen en meer van dat soort sentimentele gelul, maar eerlijk gezegd heb ik geen zin om het daarover te hebben.'
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen