De verloren overwinning
de slag om Den Haag
Tonko Dop
Uitgegeven:
[Apeldoorn], 2012
Serietitel:
Die vijf dagen in mei 1940
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
DVD Video
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Krijgsverrichtingen in Nederland (928.3)
Codes
ISBN:
-
Bibliografische annotatie
Een film van Tonko Dop. Nederlands gesproken. - Videoversie van het televisieprogramma in opdracht van regionale omroepen in coproductie met NTR/VPRO: Nederland : Lagestee Film, cop. 2012.
1 dvd-video (50 min.)
Annotatie
Persoonlijke herinneringen aan en archiefbeelden over de strijd tegen de Duitsers in de eerste vijf dagen van de Tweede Wereldoorlog rond Den Haag, waar het slecht bewapende Nederlandse leger een luchtaanval wist te overleven, waardoor Koningin Wilhelmina uit handen van de vijand kon blijven.
Flaptekst
In mei 1940 wist een slecht georganiseerd en zelfs nog slechter bewapend Nederlands leger op een of andere manier een kolossale Duitse luchtaanval in Den Haag, uitgevoerd door Duitse elitetroepen, te overleven. Dankzij deze succesvolle Strijd om de Residentie, wist Koningin Wilhelmina – het hoofddoel van de Duitsers – uit Duitse handen te blijven.

Adolf Hitler verloor een aanzienlijk deel van zijn aanvalstroepen. Zij werden vermoord of gevangengenomen en naar Engeland gezonden. Dit gaf de Nederlandse capitulatie die enkele dagen later volgde op het bombardement op Rotterdam een bittere nasmaak voor de soldaten die iets eerder de strijd om Den Haag hadden gewonnen. Ze hadden gewonnen, maar toch verloren.

De overwinning die ze dachten te hebben behaald na bijna 100 uur heldhaftige strijd en levensgevaarlijke operaties, bleek niet meer dan een droom. De moeite, het lijden, de offers, de euforie, alles leek voor niets te zijn geweest.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen