De Vogels
een flamboyante theaterfamilie
Caroline de Westenholz
Uitgegeven:
Hilversum, 2014
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
2 april 2014
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Geschiedenis van het toneel; Nederland (793.3)
NUR:
Historische biografie├źn (681)
Codes
ISBN:
978-90-880304-9-9
EAN:
9789088030499
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
286 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave.
Annotatie
Biografische schets van enkele leden van de bekende Nederlandse familie van acteurs en voordrachtskunstenaars.
Flaptekst
De familie Vogel heeft meer dan een eeuw theatergeschiedenis gemaakt. Deze gloedvolle biografie beschrijft een uitzonderlijke, flamboyante familie, tegen de achtergrond van de dramatische gebeurtenissen van de twintigste eeuw: de beurskrach van 1929, de Tweede Wereldoorlog en de culturele revolutie van 1968-69.
Afkomstig uit een geslacht van vier generaties militairen, was Albert Vogel senior de eerste die de planken opging. Met zijn voordrachtskunst reisde hij de wereld rond, in drie verschillende talen. Hij was volledig autodidact. Zijn vrouw trad op onder de artiestennaam Ellen Vareno. Het echtpaar had drie kinderen: Tanja, Ellen en Albert, die na de vroege dood van hun vader respectievelijk naam maakten als balletdanseres, actrice en voordrachtskunstenaar. Tanja leidde van 1955 tot 1985 een balletschool. Ellen werd de Grande Dame van het Nederlandse toneel. Albert Vogel junior werd vooral bekend door zijn voordrachten 'Van en over Couperus'. Het boek is fraai geïllustreerd met uit het familiearchief afkomstige foto's en geeft een overzicht van de levens van de verschillende Vogels en plaatst hun werk in de tijd.

Caroline de Westenholz is kunsthistorica en de oprichtster van het Louis Couperus Museum in Den Haag. Zij werkt als freelance kunsthistorica en publiciste in Nederland en Engeland. Eerder schreef zij
Albert Vogel sr. Voordrachtskunstenaar (1874-1933).
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen