Dokter Zjivago
Aai Prins
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2016
Serietitel:
Russische Bibliotheek
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
→Doktor Živago⇋
Jaar van uitgave:
1957
Plaats van uitgave:
Milano
Uitgever:
Feltrinelli
Vertaald uit:
Russisch
(Overige) personen
Annotaties:
Nawoord:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-282-6073-3
EAN:
9789028260733
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
685 pagina's
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Doktor Živago. - Milano : Feltrinelli, 1957. Vertaald uit het Russisch en van aantekeningen en een nawoord voorzien door Aai Prins. Vertaling van de gedichten op de pagina's 617 tot en met 652 door Margriet Berg en Marja Wiebes.
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave in de vertaling van Nico Scheepmaker: Utrecht : Bruna, 1958. - (Grote beren ; 1).
Annotatie
Lotgevallen van de Russische arts en dichter Zjivago tijdens de Russische revolutie en burgeroorlog, zijn liefdesverhoudingen en zijn gedwongen deelname aan de strijd van de rode partizanen.
Flaptekst
Noodgedwongen verscheen het alom geprezen meesterwerk Dokter Zjivago van Boris Pasternak niet in Rusland maar in het Westen. De sovjetautoriteiten vreesden de invloed van deze poëtische en bevlogen roman, over de tijd van de Eerste Wereldoorlog, de Revolutie en de daaropvolgende burgeroorlog. Het leven van dichter en arts Zjivago raakt in het caleidoscopisch vertelde verhaal ontregeld door zowel de nationale gebeurtenissen als zijn liefde voor de getrouwde Lara.

Ondanks alles weet hij zijn innerlijke vrijheid te behouden. Het is niet voor niets dat de CIA het boek in het Russisch liet drukken en op de Wereldtentoonstellingvan 1958 vanuit de stand van Vaticaanstad liet verspreiden, om daarmee de Sovjetunie te ondermijnen.

Deze nieuwe Nederlandse vertaling van Dokter Zjivago is van Aai Prins. Hiermee is Pasternaks langverwachte toetreding tot de Russische Bibliotheek een feit. Zijn verhalen, brieven en poëzie zullen binnen afzienbare tijd eveneens in de reeks verschijnen.

Boris Pasternak (1890-1960) was een veelzijdig talent maar vestigde vanaf de jaren twintig zijn naam vooral als dichter. Dokter Zjivago bezorgde hem onmiddellijk wereldwijde bekendheid. Voor dit boek kreeg hij in 1958 de Nobelprijs toegekend maar die moest hij onder druk van de Sovjetunie weigeren. Zijn zoon nam de onderscheiding in 1989 alsnog in ontvangst.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen