Door de straten der Sleutelstad...
een literaire wandeling door het Leiden van Piet Paaltjens
Peter van Zonneveld
Uitgegeven:
Amsterdam, 2006
Serietitel:
Literaire wandelingen
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
Plaatsen; afzonderlijk (986.6)Schrijvers; afzonderlijk (853.6)
NUR:
Wandelgidsen (502)
Codes
ISBN:
978-90-5937-056-2
EAN:
9789059370562
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
95 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Flaptekst
De schim van de dichter Piet Paaltjens waart nog steeds door Leiden. Zijn bundel Snikken en grimlachjes is springlevend gebleven. Ook van zijn schepper, de student François HaverSchmidt, zijn nog vele negentiende-eeuwse sporen terug te vinden.

Een wandeling en een korte fietstocht voeren langs locaties die een rol speelden in het leven van Paaltjens, HaverSchmidt, hun vrienden en hun voorgangers als Hildebrand en Klikspaan.

HaverSchmidt (1835-1894) was een actieve en sociaal begaafde theologiestudent; zijn alter ego Piet Paaltjens belichaamt zijn tegenbeeld: een bleke, zwaarmoedige Poeet. In Paaltjens’ gedichten is de Sleutelstad de veilige enclave in de boze buitenwereld, zoals zij dat ook was voor HaverSchmidt, die zich met verve in het studentenleven stortte.

Ook al telt de stad tegenwoordig veel meer dan veertigduizend inwoners, gaan de stadspoorten ’s avonds niet meer dicht en raast het verkeer af en aan: in Leiden zijn nog voldoende historische plaatsen te bezoeken die de wereld van HaverSchmidt en Paaltjens doen herleven.

Peter van Zonneveld doceert Nederlandse literatuur aan de Universiteit Leiden, in het bijzonder die van de negentiende eeuw. Hij publiceert onder meer over Nicolaas Beets, Willem Bilderdijk en de Indische letterkunde. In 2005 verscheen van zijn hand Terug naar Leiden en Oegstgeest : fietsen en wandelen met Jan Wolkers.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire excursies
Delen