Een gouden greep
50 topstukken uit het Geldmuseum
Evert van Ginkel
Uitgegeven:
Zwolle, 2009
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 december 2009
(Overige) personen
Redactie:
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Verzamelen van munten, penningen en bankbiljetten (623.1)
NUR:
Toegepaste kunst (655)
Codes
ISBN:
978-90-400-8665-6
EAN:
9789040086656
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
136 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Uitg. in samenw. met Geldmuseum, Utrecht.
Annotatie
Overzicht in woord en beeld van vijftig munten, penningen, bankbiljetten en andere pronkstukken uit de collectie van het Geldmuseum in Utrecht.
Flaptekst
Sinds 2005 is ons land een nieuw museum rijker: het Geldmuseum. Het museum, gevestigd in het statige pand van de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht, kent echter een lange voorgeschiedenis. In 1746 sticht stadhouder Willem IV aan het Binnenhof in Den Haag met ¿Het Kabinet der Prinsen van Oranje¿ een kunstverzameling. Dit is de basis van Het Koninklijk Penningkabinet dat in 1816 wordt opgericht in het Rijksmuseum.

Als de verzamelingen van Het Koninklijke Penningenkabinet en De Nederlandsche Bank na de privatisering van ¿s Rijks Munt samengevoegd worden met het Nederlands Muntmuseum ontstaat Het Geldmuseum.

De prestigieuze collectie omvat tegenwoordig ruim 400.000 munten, penningen, bankbiljetten en cameeën, die gezamenlijk niet alleen 2.500 jaar numismatische geschiedenis illustreren, maar elk ook een eigen verhaal vertellen.

Aan de hand van honderd aansprekende voorwerpen uit de collectie, wordt nu voor het eerst de volle breedte van de collectie voor het voetlicht van een groter publiek gebracht.

Literaire adressenbank
Uitgever
Delen