Een Haagse affaire
de verloren eer van Sophia van Noortwijck (1673-1710)
Marie-Charlotte Le Bailly
Uitgegeven:
Amsterdam, 2013
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 april 2013
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
18e eeuw (937.4)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-94-600-3630-9
EAN:
9789460036309
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
232 pagina's
Extra pagina's:
[16] p. pl
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Maakt deel uit van een reeks van zes verhalen die gekoppeld zijn aan de tentoonstelling 'Het geheugenpaleis' van het Nationaal Archief, die geopend wordt in het najaar van 2013. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Geschiedenis van een uitzonderlijk goed gedocumenteerde strafzaak, die rond 1700 de Haagse gemoederen jarenlang bezighield.
Flaptekst
Een Haagse affaire brengt het tragische verhaal van twee rijke Haagse dames aan het eind van de Gouden Eeuw. Moeder en dochter droomden van een leven in de hoogste kringen, maar raakten verstrikt in financiële en amoureuze intriges. In het najaar van 1700 deed het Hof van Holland uitspraak in een schandaalproces tegen de rijke weduwe Sophia van der Maa. Zij zou haar dochter Sophia van Noortwijck hebben aangezet tot buitenechtelijke relaties met diverse heren.

Het verhaal van Sophia van Noortwijck geeft een verrassend inzicht in de Haagse society. Twee vrouwen die in de ogen van hun tijdgenoten niet wilden deugen en het slachtoffer werden van politieke machtspelletjes aan het Haagse Binnenhof.

Aan de hand van procesdossiers en andere unieke bronnen over moeder en dochter schetst Marie-Charlotte Le Bailly in Een Haagse affaire tot in detail het leven van de Haagse elite. Maar ze heeft ook aandacht voor de sociale positie van moeder en dochter, de keuzes die zij rond 1700 als weduwe en ongehuwde moeder konden maken, de context van eer en schaamte en de politieke achtergronden. Hoe moeilijk was het voor vrouwen als Sophia en haar moeder om hun eer en reputatie hoog te houden?
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Relevante links
Delen