Er moet iets gebeuren
verhalen
Maartje Wortel
Auteur:
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2015
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Squeak's guide to caring for your rat
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-824106-0-0
EAN:
9789082410600
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
236 pagina's
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Squeak's guide to caring for your rat. - Gedeeltelijk eerder verschenen soms in een andere vorm: Hollands Maandblad, De Revisor, De Gids, Das Magazin, Winterboek, Nederland Leest. - Met literatuuropgave, register.
Annotatie
Korte verhalen over kinderen, jongeren en ouders die dingen ondernemen om aan een levensfase te ontsnappen, met de kennis die ze op dat moment van het leven hebben.
Flaptekst
In Er moet iets gebeuren speelt Maartje Wortel een ingenieus spel met haar lezers. Kleine gebeurtenissen hebben grote gevolgen, terwijl de grote gebeurtenissen haast ongemerkt naar de achtergrond verdwijnen. Haar verhalen zijn vervreemdend en volstrekt logisch tegelijk, chaotisch en geordend, grappig en hard. Net als het leven zelf eigenlijk.

Een echtpaar probeert op geheel eigen wijze een dode hond weer tot leven te wekken; de komst van twee nieuwe buurjongetjes ontregelt een heel gezin; en de schrijver vertelt ogenschijnlijk openhartig over een reis naar Istanbul waar ze verliefd wordt op een barmeisje, terwijl in Nederland haar vriendin op haar wacht.

In Wortels kenmerkende eigenzinnige proza richt ze zich tot haar ex-geliefdes, haar huidige vriendin, haar redacteur en de lezer. Ze is genadeloos persoonlijk en laat zien dat de taal machteloos is in ons gevecht tegen de tijd, en toch ons enige wapen: 'Er zijn in het leven meerdere momenten waarvan je zegt dat je ze niet zult vergeten, maar zonder taal vergeet je ze op den duur toch.'

Maartje Wortel (1982) werd geboren in Eemnes. Ze werd van de School voor Journalistiek gestuurd omdat ze te veel verzon. Inmiddels is ze als schrijver uitgegroeid tot het meest kenmerkende gezicht van haar generatie. Voor haar debuut Dit is jouw huis ontving ze de Anton Wachterprijs en haar laatste roman, IJstijd, won de BNG Literatuurprijs.
Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire Prijzen
Relevante links
Delen