Ethicom, ofwel Spinoza's Ethica vertolkt in tekst en commentaar
Spinoza's ethica vertolkt in tekst en commentaar
Spinoza
Auteur:
Uitgegeven:
Delft, 2006
Editie:
2e dr.
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
31 december 1996
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1996
(Overige) personen
Commentaar:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Werken over wijsgeren; afzonderlijk (155.2)
NUR:
Filosofie algemeen (730)
Codes
ISBN:
90-5166-526-1
EAN:
9789051665260
ASW:
Overig
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
818 pagina's
Extra pagina's:
758
Bindwijze:
Ingenaaid
Flaptekst
Klassieke teksten die tegelijkertijd hypermodern zijn en geen aanpassing behoeven, zijn er in onze beschavingsgeschiedenis slechts weinig te vinden. De Ethica is zonder twijfel zo'n kolossaal document; een hoogwaardige wetenschappelijke menskunde, waarin het menselijk bestaan zowel natuurkundig alsook psychologisch en politicologisch wordt geanalyseerd en in gebeitelde proposities wordt verklaard.

Het kristallijne en paradoxale karakter van de Ethica is echter de reden, dat dit werk meer een object van eerbiedige waardering dan een bron van inzicht en innerlijke verlichting is gebleven of geworden. Ethicom wil daar in een proces van commentariƫrende communicatie verandering in brengen en aldus een effectieve handreiking bieden voor een lectuur die behalve nuttig ook nog aangenaam zal zijn.

De auteur heeft velerlei middelen aangewend om Spinoza's oude en soms ondergestofte woorden tot nieuwe glorie te brengen en hun oorspronkelijke zeggingskracht in hedendaags Nederlands gestalte te geven overeenkomstig Spinoza's mechanicistische en naturalistische bedoeling. Wanneer de lezer door het Spinoza-virus besmet zal raken, d.w.z. 'zijn eenheid met de gehele natuur beseft', acht hij zijn moeiten niet tevergeefs gedaan.

Dr. W.N.A. Klever publiceert regelmatig over Spinoza. Eerder verschenen van zijn hand onder andere Een nieuwe Spinoza in veertig facetten (Amsterdam, 1995) en Spinoza's Life and Works (in Cambridge Companion to Spinoza, 1996).
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen