Ferdinand Domela Nieuwenhuis
een romantische revolutionair
Jan Willem Stutje
Uitgegeven:
Antwerpen, 2012
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
19e eeuw (937.5)
NUR:
Mens en maatschappij algemeen (740)
Codes
ISBN:
978-90-450-2124-9
EAN:
9789045021249
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
551 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Biografie van de Nederlandse revolutionaire socialist en anarchist (1846-1919), geplaatst binnen de ontwikkelingen van de toenmalige maatschappij.
Flaptekst
Weinig politici hebben in Nederland zo tot de verbeelding gesproken als de anarchist Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Velen zagen in hem een verlosser. Waar hij sprak stroomden de zalen vol. Onder zijn leiding groeide de Sociaal Democratische Bond uit tot een landelijke partij. Zijn boeken en pamfletten werden in vele talen vertaald.

Maar er was ook een keerzijde: Domela heeft in de gevangenis gezeten wegens majesteitsschennis. En de Belgische en Duitse regeringen verboden hem de toegang tot hun land. Internationale geheime diensten maakten jacht op hem, hij stond bovenaan op de lijst van meest gezochte anarchisten.

Jan Willem Stutje presenteert de charismatische Domela als een internationale coryfee, wat ook blijkt uit de briefwisseling met illustere socialisten en wetenschappers als Karl Marx en Friedrich Engels. Ook de tragiek in Domela's privéleven blijft niet onbesproken: de man verloor drie echtgenoten en vijf kinderen.
Literaire adressenbank
Uitgever
Nieuws
Literaire Prijzen
Delen