Focus
Arthur Miller
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2017
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Focus
Jaar van uitgave:
1945
Plaats van uitgave:
New York
Uitgever:
Reynal & Hitchcock
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-282-8010-6
EAN:
9789028280106
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
221 pagina's
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Focus. - New York : Reynal & Hitchcock, Book Find Club, 1945.
Annotatie
Een man ondervindt wat het betekent joods te zijn in New York in 1945 als hij zich een bril aanschaft en daardoor een joods uiterlijk krijgt; hij verliest zijn baan en zijn vrienden maar ook zijn vooroordelen.
Flaptekst
Wanneer de Tweede Wereldoorlog zijn einde nadert, is antisemitisme aan de orde van de dag in Brooklyn, New York. Newman, een Amerikaan van Engelse afkomst, leeft in een wereld met diverse bevolkingsgroepen. Racisme laat hem koud. Althans, tot hij een bril begint te dragen die hem 'Joods' maakt in de ogen van anderen en hij het doelwit wordt van antisemitische vervolging. Wanneer hij en zijn vrouw steun vinden bij een Joodse immigrant en bevriend met hem raken, wordt Newman zich langzamerhand bewust van de rassenhaat die hem omringt, in een bijna surrealistische sfeer van dreiging en beklemming.

Focus heeft de samengebalde kracht van een film of toneelstuk - ook door een kale, geserreerde stijl, én doordat Miller zich volledig op de hoofdpersoon concentreert. Er is geen ander boek dat zó helder en subtiel de primitieve drijfveren van discriminatie blootlegt.

Focus is een van de eerste boeken die het Amerikaanse antisemitisme aankaartte. Deze controversiële roman van Arthur Miller is nog even huiveringwekkend en scherpzinnig als toen het boek verscheen in 1945.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen