Framing
over de macht van taal in de politiek
J.A. de Bruijn
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2011
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Taalgebruik - Taalbeheersing - Taalzuivering (844.6)
NUR:
Taal en cultuur algemeen (610)
Codes
ISBN:
978-90-450-1997-0
EAN:
9789045019970
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
236 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Analyse van de retorische technieken in politieke debatten in Nederland.
Flaptekst
¿Vandalen gaan betalen,¿ dreigt de vvd. ¿De zorg is geen markt,¿ roept een sp¿er ons toe. Een regeerakkoord? vvd en cda hebben een ¿stagneerakkoord¿ gemaakt ¿ vindt d66. Wat hebben al deze leuzen gemeen? Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van framing. Wie zijn politieke boodschap slim kan ¿framen¿, of verpakken, kan een heel debat naar zijn hand zetten.
In dit boek gaat het natuurlijk over wat framing is en wat de gevolgen ervan zijn voor het politieke debat. Maar er komen veel andere vragen aan de orde. Wat is de structuur van een goed frame? Wie is beter in framing, links of rechts? En wat moet je met zo¿n eenvoudig frame, als de werkelijkheid vele malen ingewikkelder is?
Er komt een hele rij politici voorbij, uit binnen- en buitenland. Een Rotterdamse wethouder met zijn papataks, een pitchende Mark Rutte, Obama met zijn parabels, maar ook Jan Schaefer met zijn ¿in geouwehoer kun je niet wonen¿.
Dat laatste is zeker waar, maar wie dit boek leest, zal bewondering krijgen voor politici die dit spel met taal kunnen spelen ¿ en soms medelijden met hun tegenstanders.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen