Geheim Den Haag
vrijmetselaarstempels en andere esoterische gebouwen in Den Haag rond 1900
Andréa Kroon
Auteur:
Uitgegeven:
Den Haag, 2011
Serietitel:
Zakboekjesreeks 'Den Haag rond 1900'
Serienummer:
dl. 2
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
30 oktober 2010
(Overige) personen
Redactie:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Occulte wetenschappen (420)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-94-601-0053-6
EAN:
9789460100536
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
18 cm
Omvang:
272 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Flaptekst
De Hofstad was rond 1900 een 'hot spot' van esoterische activiteit. Veel mensen waren 'zoekende' naar het antwoord op moderne levensvragen en vonden die niet meer bij de traditionele religies. Zij keerden zich tot levensbeschouwingen als spiritualisme, vrijmetselarij, theosofie en antroposofie. Deze stromingen maakten een bloeiperiode door en vestigden hun verenigingsgebouwen in Den Haag, waarin ruimtes werden ingericht voor rituele of besloten bijeenkomsten. In deze panden werden ook publiek toegankelijke lezingen en tentoonstellingen georganiseerd en vergaderlokalen verhuurd. Esoterische gebouwen vormden zo een cultureel en sociaal ontmoetingspunt in de stad.
In de winkelstad Den Haag waren ook commerciële dienstverleners actief op esoterisch gebied. Vele mediums en magnetiseurs vestigden hier hun praktijk, terwijl zieners en genezers uit het internationale variétécircuit volle zalen trokken in Diligentia en Pulchri Studio.
Geheim Den Haag beschrijft tientallen 'geheime' locaties uit de periode ca. 1875-1940. Sommige zijn gesloopt en vergeten, andere nog altijd in gebruik. De lezer maakt kennis met historische logegebouwen en tempels, een bijzondere categorie cultureel erfgoed. Ook het opmerkelijke verleden van woonhuizen en andere locaties wordt uitgebreid belicht.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen