Geluk kun je alleen schilderen
F.B. Hotz : het leven
Aleid Truijens
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2011
Serietitel:
Open domein
Serienummer:
nr. 47
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
3 mei 2011
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Schrijvers; afzonderlijk (855.6)
NUR:
Biografieën literaire auteurs (321)
Codes
ISBN:
978-90-295-7531-7
EAN:
9789029575317
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
662 pagina's
Extra pagina's:
[16] p. pl
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Rugtitel: F.B. Hotz. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Biografie van de Nederlandse schrijver (1922-2000).
Flaptekst
In april 1976 verscheen Hotz eerste verhalenbundel bij De Arbeiderspers: Dood weermiddel en andere verhalen. 'Een nieuwe Elsschot!' juichte Aad Nuis in Haagse Post. 'Verschijningen uit een koperdiepdrukwereld,' schreef een geïmponeerde Gerrit Komrij.
In de ruim twintig jaar die volgden schreef hij een alom geprezen, zij het klein oeuvre bij elkaar.

Over het leven van F.B. Hotz bestaat een door de auteur zelf zorgvuldig in stand gehouden schimmigheid. Zo zou het saai en teruggetrokken zijn geweest. Niets was echter minder waar. Frits Bernard Hotz (1922-2000) was begiftigd met drie grote talenten: hij kon goed tekenen, was zeer muzikaal en hij had schrijftalent. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan zijn wens ontwerper te worden. Na de oorlog trad hij enige tijd op met bekende jazzorkesten, maar stopte na een groot drama in zijn vriendenkring. De drang om te schrijven bleef echter.
In zijn privéleven zat het Hotz vaak tegen, en zijn gezondheid was broos. Maar geluk was er ook. Het moment waarop hij hoorde dat zijn verhaal 'De tramrace' gepubliceerd zou worden, noemde hij 'een van de beste in mijn leven'. Het was het begin van een schrijversloopbaan van twintig jaar, die uiteindelijk bekroond werd met de P.C. Hooftprijs in 1996.
Aleid Truijens werkte ruim zeven jaar aan deze biografie, die leest als een roman. Ze schreef een meeslepend en ontroerend verhaal over een veelbewogen mensenleven in een roerige eeuw.
Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire Prijzen
Relevante links
Delen